UŽIVO: RAT U UKRAJINI

U zračnom napadu na Sjeverodonjeck pogođena kemijska tvornica: ‘Rusi kontroliraju veći dio grada‘

Ključne događaje 97. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Viktor Orban; napad na Sjeverodonjeck; Igor Girkin (Strelkov), arhivska fotografija; ruski avioni Su-25 u Ukrajini

 AFP

Ključni događaji:

- uživo pratimo 97. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Povjerljivo izvješće britanskog analitičara: ruska vojska bi mogla kolabirati zbog velikih gubitaka

- Postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU

- vodi se žestoka borba za Severodonjeck

image

Prizori iz Lisičanska

Aris Messinis/Afp


NOVO 23:04 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izrazio je u utorak želju da francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji nije posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije, posjeti Kijev prije kraja francuskog predsjedanja EU-om 30. lipnja.

"Dobro je došao, bez obzira kad. Bilo bi dobro da Macron dođe tijekom francuskog predsjedanja EU-om, a najbolje bi bilo da dođe s dodatnim isporukama oružja Ukrajini, to bi bila najvrjednija pomoć koju možemo dobiti od Francuske", istaknuo je Kuleba u razgovoru za francusku mrežu LCI..

Macron je posjetio Moskvu i Kijev 7. i 8. veljače, prije početka ruske invazije 24. veljače i nakon toga nije ponovno došao u Ukrajinu. Usto je među rijetkim europskim predsjednicima koji redovito kontaktira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


21:58 Papa Franjo u utorak je predvodio međunarodnu molitvu za mir u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta pogođenim ratom, sjedeći u invalidskim kolicima ispred spomenika koji Rimljani tradicionalno povezuju s mirom.

Papa je u Rimu posjetio baziliku Santa Maria Maggiore te se molio pred kipom Marije Kraljice mira. Papa Benedikt XV. naručio je taj spomenik 1918., tražeći Boga da dovrši Prvi svjetski rat.

Vjernici u Ukrajini, Iraku, Siriji i drugim mjestima videovezom su pratili ceremoniju, a katolici diljem svijeta molili su u isto vrijeme.

Oko tisuću ljudi sudjelovalo je na misi uživo u Rimu, uključujući ukrajinskog veleposlanika u Vatikanu i mnoge koji su došli obučeni u boje ukrajinske zastave.

Franjo je prije molitve krunice zatražio Djevicu Mariju da „pomiri srca puna nasilja i osvete“.

Sveti Otac, koji je više puta pozvao na mir u Ukrajini, pati od bolova u koljenu te se proteklih tjedana koristi invalidskim kolicima.


21:09 Europska unija bi trebala platiti nove plinske interkonekcije između Španjolske i europskih susjeda kako bi osigurala alternativu ruskoj opskrbi tim energentom, rekao je u utorak španjolski premijer Pedro Sanchez.

Španjolska i Portugal, neovisniji o ruskom plinu od ostatka Europe, žele dodatni plinovod između Katalonije i Francuske kako bi te iberske države mogle plin uvezen putem LNG terminala slati u središnju Europu.

Drugi potencijalni projekt o kojem se raspravlja je plinovod između Španjolske i Italije.

Sanchez je na konferenciji za medije nakon susreta europskih čelnika u Bruxellesu rekao da je na EU-u da plati tu infrastrukturu nakon što je Španjolska proteklih desetljeća uložila značajna sredstva u izgradnju LNG kapaciteta.

„Govorimo o kapacitetima koje su platili španjolski porezni obveznici, a koje ćemo učiniti dostupnima Europskoj uniji“, rekao je socijalistički premijer.

„EU mora biti ta koja će platiti te interkonekcije“, dodao je.

Španjolska većinu plina dobiva iz Alžira s kojim je povezana plinovodom preko Maroka, te posjeduje šest LNG terminala.

Europske države pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači.


18:48 U zračnom napadu na Sjeverodonjeck pogođena je kemijska tvornica, napisali su ukrajinski dužnosnici na Telegramu u utorak kasno poslijepodne.

Serhij Hajdai, guverner regije Lugansk, rekao je da su Rusi pogodili u "spremnik s dušičnom kiselinom u kemijskoj tvornici", te je pozvao stanovnike da ne izlaze iz skrovišta zbog opasnog djelovanja kiseline.

Ruske snage kontroliraju oko 70 posto grada, dan nakon što su dužnosnici rekli da je rusko granatiranje bilo toliko intenzivno da nije bilo moguće procijeniti žrtve i štetu.


18:29 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je pozdravio šesti paket sankcija Europske unije Rusiji, no kritizirao je „neprihvatljivo“ kašnjenje u donošenju te odluke europskog bloka.

„Situacija za nas nije prihvatljiva, da između 5. i 6. paketa sankcija prođe više od 50 dana“, rekao je Zelenskij na konferenciji za medije uz slovačku predsjednicu Zuzanu Čaputovu.

Na samitu EU-a u ponedjeljak i utorak postignut je politički dogovor o zabrani uvoza ruske nafte brodovima do kraja ove godine, a za naftu koja se doprema naftovodom Družba dogovoreno je privremeno izuzeće kako zemlje bez izlaza na more ne bi preko noći ostale bez sirove nafte.

Time bi se ruski izvoz sirove nafte u EU trebao smanjiti za 90 posto.


18:03 Ruski Gazprom u utorak je objavio da će prekinuti isporuku plina danskoj kompaniji Orstedu i Shell Energyju za njegov ugovor za opskrbu Njemačke, nakon što obje tvrtke nisu platile energent u rubljima.

Prekid isporuke bit će na snazi od 1. lipnja, objavio je Gazprom.

Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj i Nizozemskoj, državama koje su odbile platiti taj energent u skladu s uvjetima Moskve. Rusija zahtijeva otvaranje računa u rubljima u ruskim bankama.

Orsted je u ponedjeljak objavio da potez Gazproma neće odmah ugroziti danske zalihe plina.

Gazprom tvrdi kako ta danska tvrtka i Shell nisu platili plin do kraja radnog dana 31. svibnja, te da stoga prekida isporuku dok to ne učine pod ruskim uvjetima.


17:45 Ukrajina radi na međunarodnoj operaciji pod vodstvom Ujedinjenih naroda s pomorskim partnerima kako bi osigurala siguran trgovački put za izvoz hrane, napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru.


17:25 Zatvoreni kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, kaže da je optužen u novom kaznenom predmetu i da mu prijeti do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Njegovi komentari objavljeni su na društvenim mrežama, gdje Navaljni kaže da je optužen za stvaranje 'ekstremističke organizacije i poticanje mržnje prema vlastima'.

Posljednja optužba uslijedila je nakon devetogodišnje kazne koju je dobio u ožujku ove godine za prijevaru i nepoštivanje suda, a pred kojim mu je već prijetila kazna do dvije godine.

Navaljni tvrdi da su optužbe Rusije protiv njega politički motivirane.


17:15 Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a za njihovu ulogu u, kako je rekao, operaciji spašavanja bjeloruskih vozača kamiona koji su zaglavili u Ukrajini.

Lukašenko je na državnoj televiziji rekao da je nakon početka ruske takozvane "specijalne operacije" nekoliko desetaka vozača postalo "taoci situacije" i da su ih bjeloruske sigurnosne službe morale vratiti kući. Rekao je da su dvojica vozača poginula.

"Zahvalan sam vam za operaciju koju ste proveli da oslobodite naš narod, praktički iz zatočeništva", rekao je Lukašenko.

image

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Shamil Zhumatov/Afp

17:10 Velika ukrajinska banka sjemena u blizini bojišta kod Harkiva u opasnosti je od uništenja, prenosi Reuters.

Genetski kod za gotovo 2000 usjeva nalazi se u podzemnim trezorima sa sjedištem u Harkivu, na sjeveroistoku Ukrajine, koji je bio pod intenzivnim bombardiranjem ruskih snaga.

Ranije ovog mjeseca oštećena je istraživačka ustanova u blizini nacionalne banke sjemena u zemlji, prema Crop Trustu, neprofitnoj ustanovi koju je osnovala Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Prema Trustu, samo 4 posto sjemena u ukrajinskoj trgovini, desetoj po veličini te vrste u svijetu, ima sigurnosnu kopiju.

- Banke sjemena svojevrsno su životno osiguranje za čovječanstvo. Daju sirovinu za uzgoj novih biljnih sorti otpornih na sušu, nove štetočine, nove bolesti i više temperature. Bio bi tragičan gubitak da je ukrajinska banka sjemena uništena - rekao je izvršni direktor Crop Trusta za Reuters.


16:56 Potražnja za kineskim juanima na ruskom tržištu deviza porasla je nakon uvođenja sankcija, izvijestila je ruska središnja banka, signaliziravši da bi mogla poduprijeti taj trend negativnim kamatama na pologe u eurima i dolarima.

"Na deviznom tržištu sankcije (uvedene Rusiji) potaknule su, između ostalog, pojačanu upotrebu valuta koje funkcioniraju kao alternativa dolaru i euru", utvrdila je ruska središnja banka u izvješću o financijskoj stabilnosti, poimence izdvojivši kineski juan.

Udio deviza u pasivi ruskih banaka smanjio se u posljednje vrijeme budući da su klijenti ubrzano povlačili novac s deviznih računa dok je njihov udio u aktivi banaka porastao, izvijestila je središnja banka.

Dodali su i da bi mogli spustiti kamatne stope na depozite u eurima i dolarima u negativno područje kako bi ubrzali taj trend.


16:41 Nova američka veleposlanica u Ukrajini, Bridget Brink, bila je u posjeti Kijevu. Kako je poručila na Twitteru, njezine misli su u "u Donbasu, gdje je trenutno kritično stanje".

Brink je jučer potvrdila svoj dolazak u Kijev navodeći da je posjetila ministarstvo vanjskih poslova kako bi predstavila svoje vjerodajnice. "Naš prvi prioritet je pomoći Ukrajini da se obrani", napisala je na Twitteru.

Brink je donedavno bila američka veloposlanica u Slovačkoj, a krajem travnja za novu funkciju nominirao ju je predsjednik Joe Biden, dok ju je američki Senat jednoglasno potvrdio 18. svibnja.


16:35 Izazovi i rizici za financijski sustav u Hrvatskoj izviru iz geopolitičkih nestabilnosti i s tim povezanih inflatornih pritisaka, očekivane normalizacije monetarne politike te brzog rasta cijena stambenih nekretnina, stoji u HNB-ovoj analizi Financijska stabilnost objavljenoj u utorak, u kojoj je obrađen i utjecaj postupnog rasta referentnih kamatnih stopa na povećanje financijskih obveza dužnika.

Kada je riječ o hrvatskom gospodarstvu, ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima povećala se pod utjecajem ratnih događanja u Ukrajini. Pritom, navode iz HNB-a, izravne veze hrvatskoga gospodarstva i financijskog sektora s Rusijom vrlo su male pa se posljedice sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji uglavnom na hrvatsko gospodarstvo prelijevaju putem kretanja na globalnim i regionalnim tržištima energenata i sirovina.


16:22 Na konferenciji za novinare u Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će EU staviti na raspolaganje sredstva za pomoć u nadopunjavanju "vojnog materijala koji je poslan Ukrajini".

Pozvala je na veću koordinaciju i interoperabilnost vojne opreme zemalja članica te istaknula da će biti na raspolaganju 500 milijuna eura za potporu - "kako bi se potaknula zajednička nabava od strane najmanje tri države članice".

"Ovo je, recimo, pilot za dugoročniji prijedlog koji će doći tijekom ove godine za europski program ulaganja u obranu", poručila je Von der Leyen.


15:54 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen drži pressicu u Bruxellesu na kojoj govori kako su se zbog ruske agresije u Ukrajini države članice EU-a ujedinile kako bi ojačale obranu, osigurale pouzdanu i održivu opskrbu energijom i mobilizirale se protiv nove globalne krize zbog hrane.


15:46 Češko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog veleposlanika na razgovor kako bi izrazili zabrinutost zbog korištenja ruske diplomatske imovine. Nijedna strana međutim ne želi iznositi pojedinosti o čemu se točno radi.

- Diplomatske misije na teritoriju strane države moraju poštivati ne samo Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, nego i pravila i zakone zemlje domaćina. Rusija to ne ćini i ne poštuje vladavinu prava, naveo je ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky u priopćenju.

Republika Češka prošle godine protjerala je oko 100 djelatnika ruskog veleposlanstva u diplomatskom sporu zbog optužbi Praga da je Rusija umiješana u eksploziju skladišta oružja 2014. godine.


15:30 Ruski zastupnik Oleg Morozov predložio je otmicu neimenovanog ministra obrane zemlje članice NATO-a, javlja Reuters.

U intervjuu u ponedjeljak kasno navečer, Morozov koji je prvi put izabran u ruski parlament 1993. godine i član je vladajuće Jedinstvene Rusije, iznio je detalje 'fantastične zavjere' na državnoj televiziji Rossiya-1.

- Znate, možda je to fantastična zavjera koju smišljam da će u nekoj bliskoj budućnosti, u nekom trenutku, ministar obrane neke zemlje članice NATO-a vlakom otići u Kijev na razgovor s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ali neće stići u Kijev. Probudit će se negdje u Moskvi.

Kada ga je voditeljica Olga Skabejeva u emisiji '60 minuta' upitala misli li pritom na otmicu, odgovorio je potvrdno.


14:50 Ukrajinski guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko poručio je putem Telegrama da su ruske snage 'podmuklo' preko noći granatirale stambeno područje Slavjanska.

- Cijeli teritorij regije Donjeck sada je bojno polje. Svaki civil u regiji je ruska meta. U regiji Donjeck nema sigurnog mjesta. Evakuirajte se kako bi spasili živote, zavapio je.

image

Raketiranje Slovjanska

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Slovjanska

Aris Messinis/AFP

14:45 Glavna državna odvjetnica u Ukrajini Irina Venediktova izjavila je da će započeti progon 80 osumnjičenika za ratne zločine počinjene od strane ruskih vojnika te da će u istrazi osim Litve i Poljske pomoći i Estonija, Latvija i Slovačka.

Istaknula je da je Ukrajina dosad identificirala 600 ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine.


14:40 Cijene nafte porasle su u utorak prema 124 dolara, potaknute dogovorom EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i najavom ukidanja pandemijskih ograničenja u Šangaju, kineskom industrijskom i trgovinskom središtu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u srpnju porasla 2,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 123,78 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u kolovozu uvećana je za 1,57 dolara, na 119,17 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 dolara višoj cijeni, od 118,53 dolara.


14:30 Karlo Masala, njemački politolog i vojni stručnjak, smatra da u ovom trenutku ruski predsjednik Vladimir Putin ne mora brinuti jer mu se čini da nastavkom rata dobiva više nego što bi izgubio njegovim završetkom.

Čuveni njemački politikolog Herfried Münkler pokušao je opisati kvadraturu kruga pred kojom stoje Kijev i Zapad. „Sada je ključno politički se pobrinuti za to da otpor Ukrajinaca u prvih devedeset dana ovog rata ne bude uzaludan. Jer, nakon što je vladala izvjesna euforija da bi Ukrajina mogla dobiti rat ili čak protjera Ruse iz cijele Ukrajine, sad je stanje za Ukrajinu jako teško. Ona je na putu da izgubi rat“, rekao je Münkler za Welt. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:30 - Odlazeći slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u utorak da dogovor o postupnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rješava u cijelosti problematiku stanja u Ukrajini jer će Rusija zbog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu i dalje imati sredstva za financiranje rata.

Nafta je manji dio problema kad je riječ o sankcijama protiv Rusije koji se tiču energetike, a najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin, rekao je Janša novinarima koji prate izvanredni samit EU-a u Bruxellesu, dodavši kako želi sreću onima kojima ostaje da riješe tu "kvadraturu kruga".


12:31 - Izuzeće naftovoda Družba iz najnovijeg embarga mađarska vlada predstavila je kao veliku pobjedu nad Europskom komisijom, nakon što su prijetili da će staviti veto na paket sankcija Rusiji jer rafinerije u Mađarskoj i drugim srednjoeuropskim zemljama ovise o ruskoj nafti.

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je u kasnonoćnoj videoporuci poručio Mađarima da mogu mirno spavati u svojim krevetima, zaštićeni od skupih troškova goriva i grijanja koje će embargo značiti za ostatak Europe.

Orban je prošlog mjeseca osvojio četvrtu uzastopnu izbornu pobjedu, obećavajući da će cijene komunalnih usluga i goriva ostati niskim, no prošli tjedan najavio je nove neočekivane poreze kako bi pokrio troškove održavanja subvencija.


12:16 - Ruske snage sada kontroliraju 'oko polovicu' istočnoukrajinskog grada Severodonjeck, rekao je šef gradske uprave nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.


11:35 - Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i pol godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, što je druga presuda za ratne zločine od početka ruske invazije koja je započela u veljači.

Aleksander Bobikin i Aleksander Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u prostoriji od armiranog stakla na okružnom sudu Kotelevska u središnjoj Ukrajini, prošlog su tjedna priznali krivnju, prenosi Reuters.


11:30 - 'Specijalna operacija' Kremlja u Ukrajini je došla do kraja i počeo je 'Treći svjetski rat', ustvrdila je voditeljica na ruskoj državnoj televiziji.

Obraćajući se gledateljima u svojoj emisiji Rossiya-1, Olga Skabejeva je sugerirala da se Rusija sada suočava sa situacijom u kojoj će morati 'demilitarizirati' NATO.

'Možda je došlo vrijeme da se prizna mogućnost da je ruska specijalna operacija u Ukrajini završena', rekla je.

'U smislu da je započeo pravi rat. Štoviše, treći je svjetski rat. Prisiljeni smo demilitarizirati ne samo Ukrajinu, već i cijeli NATO.'

Prošlog tjedna, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Ukrajini sada potrebno teško naoružanje za učinkovitu borbu protiv ruskih osvajača u istočnoj Ukrajini.

Kuleba je također rekao i da se mirovni pregovori s Rusijom zapravo ne vode.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden jučer je odbacio izvješća da SAD razmatra slanje raketnih sustava dugog dometa Ukrajini.


11:20 - Rusko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću tvrdi da su ukrajinske snage koje su bile opkoljene u tvornici Azovstal u Mariupolju namjerno minirali tijela svojih kolega kako bi insinuirali zločin.

Rusko ministarstvo obrane u ažuriranju nije ponudilo nikakve dokaze koji bi potkrijepili ove tvrdnje.

Tijekom istraživanja podzemnih građevina metalurške tvornice Azovstal, gdje su se skrivali nacisti ukrajinske formacije Azov koji su se predali, rusko vojno osoblje otkrilo je izotermni kombi.️

U kombiju s pokvarenim sustavom hlađenja pohranjena su 152 tijela mrtvih militanata i vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Podsjetimo, prije zarobljavanja, zapovjedništvo Azova javno je pozvalo Zelenskog da uzme tijela mrtvih kako bi ih obitelji mogle pokopati na teritoriju pod kontrolom kijevskog režima.

Međutim, iz Kijeva nisu poslani zahtjevi za zaprimanje tijela mrtvih iz Azovstala. Štoviše, tijekom pregleda kombija ruski vojnici pronašli su četiri mine postavljene ispod beživotnih tijela ukrajinskih vojnika. Kumulativna masa eksploziva u njima bila je dovoljna da uništi sve ostatke tijela koja su ostala u kombiju.

Na temelju rezultata ispitivanja zarobljenih militanata iz Azova, saznalo se da je miniranje tijela izvršeno po izravnoj naredbi iz Kijeva.

Svrha provokacije je optužiti Rusiju da je namjerno uništila ostatke tijela i spriječila njihovo iznošenje i predaju rodbini kako bi spasili politički ugled režima u Kijevu i Zelenskog osobno.

Ruska strana planira u bliskoj budućnosti predati tijela ukrajinskih militanata i vojnika pronađenih na području tvornice Azovstal predstavnicima Ukrajine.

image

Azovstal

Handout/Afp

10:55 - Američki Institut za proučavanje rata u svojem dnevnom izvješću u ratu u Ukrajini donosi informacije da u ruskim vojnim i paravojnim krugovima raste nezadovoljstvo sa smjerom u kojem se kreće ruska invazija. Prema njima, tvrdi Institut, Kremlj ne čini dovoljno da pobijedi u ratu.

Tako je bivši agent FSB-a Igor Girkin (poznat i kao Strelkov) osudio izjave ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je poručio da je "prioritet specijalne operacije oslobađanje Donbasa". Girkin tvrdi da je Kremlj odustao od ideološke pozadine sukoba time što se fokusira na Donbas, umjesto na cijelu Ukrajinu. Također se žali da Kremlj više ne dovodi u pitanje samo postojanje Ukrajine kao države te da su koncepti "denacifikacije" i "demilitarizacije" - zaboravljeni. Štoviše, Girkin je optužio Kremlj za politiku popuštanja te je dodao da Rusiji sve više prijeti poraz.

Girkin u svom stavu nije usamljen. Kremlj je doista "umanjio" svoje ciljeve u Ukrajini, uglavnom zbog vojnih posrtaja ranije tijekom invazije. Ruski gubici razjarili su ultranacionaliste i bivše vojne figure u Rusiji. Nadalje, ruski časnici sve manje mogu koristiti prvotne ideološke izlike za invaziju, a manjak konkretnih vojnih uspjeha (doduše, zadnjih tjedana se to s osvajanjem Mariupolja i napretka u Donbasu donekle promijenilo, op.a.) samo jača nezadovoljstvo u određenim krugovima.

image

Igor Girkin (Strelkov), fotografija iz 2014. godine

Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/Afp/Profimedia

10:22 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi posjetiti Tursku s vojnim izaslanstvom idući tjedan, 8. lipnja.


10:09 - Ukrajina još uvijek kontrolira Severodonjeck i njeni vojnici se bore protiv ruskih vojnika koji polako napreduju, ali evakuacija civila trenutno nije moguća, rekao je čelnik gradske uprave.

'Grad je još uvijek u ukrajinskim rukama i borimo se... ali evakuacije nisu moguće zbog borbi', prenosi Reuters, rekao je Oleksandr Striuk ukrajinskoj televiziji.

Ranije je guverner Luganska Sergej Gaidai objavio kako je situacija 'iznimno komplicirana'.

'Pucali su na hitnu pomoć, ne znamo što je s liječnicima. Ne javljaju se na telefone. Uništena je bolnica. Situacija je jako teška. Ali ukrajinske trupe nisu otišle. Za sada se unutar grada vode borbe', rekao je Gaidai za BBC.

'Dio Severodonjecka kontroliraju Rusi, no ne mogu se slobodno kretati gradom pošto su naši borci i dalje u naselju. Neprijatelj planira akciju čišćenja okolnih sela. Ranjeni dobrovoljci odvedeni su iz Severodonjecka', kazao je.

Dodao je kako će biti težak trenutak za Ukrajinu ako Severodonjeck padne u ruke Rusa.

'To je glavni grad Luganska. Ali pobjeda u ratu je važna - ne samo jedna bitka. Nećemo stati. Nastavit ćemo se boriti dok ne dobijemo dovoljno teškog naoružanja sa Zapada da zaustavimo rusku vojsku na daljinu. Treba nam dalekometno topništvo. Rusi nas neprestano napadaju iz daljine. Imaju ogromnu rezervu granata i satima pucaju na naše položaje. Tek nakon toga šalju trupe u ofenzivu. Kada stigne dalekometno topništvo onda ćemo moći zaustaviti rusku vojsku', zaključio je.


09:37 - Estonska premijerka Kaja Kallas u Bruxellesu je novinarima kazala da bi Europska unija trebala nastaviti sa sedmim paketom sankcija protiv Rusije, koji bi uključivao plin. 'Mislim da plin mora biti u sedmom paketu, ali i ja sam realna. Mislim da ga neće biti.'

Dogovoren embargo nafte opisala je 'pravičnim kompromisom'.

'Ovo je bilo najbolje što smo mogli učiniti. Jučer sam bila vrlo skeptična oko postizanja dogovora, tako da je to pozitivna stvar što smo napravili.'

Austrijski kancelar Karl Nehammer već je isključio mogućnost embarga na plin.

'Embargo na plin neće biti tema, to je jasno rekao i njemački kancelar Olaf Scholz. Rusku naftu je puno lakše nadoknaditi. Plin je potpuno drugačiji', kazao je.


08:56 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoju dnevnu ocjenu situacije u Ukrajini, rekavši kako se Rusija suočava s novim izazovima u cilju potpune okupacije Donbasa.

'Rusko zauzimanje Limana podupire njezine glavne operativne napore, koji su vjerojatno opkoljavanje Severodonjecka i zatvaranje 'džepa' oko ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti. Teško granatiranje se nastavlja, dok se ulične borbe vjerojatno vode na periferiji grada Severodonjeck. Putevi u 'džep' vjerojatno ostaju pod ukrajinskom kontrolom. Rusija je postigla veće lokalne uspjehe nego ranije, gomilanjem snaga i napadima na relativno malom području što ih prisiljava da riskiraju drugdje na okupiranom teritoriju.'

'Rusija će morati osigurati daljnje izazovne operativne ciljeve izvan Severodonjecka, uključujući ključni grad Kramatorsk i magistralnu cestu M04 Dnjepar-Donjeck', navodi se u izvješću.


08:52 - Oleg Krjučkov, savjetnik ruske vlade na aneksiranom Krimu, rekao je za RIA Novosti da su okupirane regije Herson i Zaporižja prešle na korištenje ruskih mobilnih komunikacija i internetskih mreža.

- Ovo je kraj ukrajinske propagande, kule laži Zelenskog su pale - rekao je i dodao da su SIM kartice za ruske mobilne operatere već puštene u prodaju.


08:39 - Brod natovaren metalom napustio je ukrajinsku luku Mariupolj, postavši prvi koji je to učinio otkako su ruske snage zauzele taj ukrajinski grad.

Reuters javlja da je glasnogovornik luke prošlog tjedna rekao da će brod ukrcati 2700 tona metala prije nego što otputuje na istok u ruski grad Rostov na Donu.

Ukrajina je ovu pošilju prozvala pljačkom.


08:15 - Ruske trupe polako napreduju prema središtu grada Severodonjecka u Luganskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Sergej Gaidai za ukrajinsku državnu televiziju.

Reuters javlja kako je Gaidai rekao da ukrajinske trupe koje brane Severodonjeck nisu u opasnosti od opkoljavanja, jer bi se mogle povući u Lisičansk preko rijeke.


07:34 - Dok traje bitka za Donbas, novo povjerljivo britansko izvješće otkriva da bi se ruska vojska mogla 'srušiti' usred velikih gubitaka.

Tajna analiza invazije kaže da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da su dosadašnji gubici od 30.350 vojnika (riječ je o broju ubijenih vojnika prema procjeni ukrajinske strane, koju ipak treba uzeti s dozom rezerve) 'cijena vrijedna plaćanja' za malu pobjedu u Ukrajini.

No, izvješće o Rusiji koje je napisao vrhunski britanski analitičar, a kojeg su na uvid dobili visoki dužnosnici britanske vlade, upozorava da bi Putinova krvna žrtva mogla biti korak previše za njegove vojnike.

Jučer su moskovske trupe ušle u grad Severodonjeck, što je izazvalo žestoke borbe. Ukrajinci tvrde da su Rusi od početka invazije izgubili 207 ratnih zrakoplova, 174 helikoptera, 1349 tenkova i 13 brodova. Neovisni portal Oryx, koji bilježi gubitke vojne tehnike na temelju vizualnih dokaza (fotografija, video) tvrdi pak da su Rusi ostali bez 4187 vojnih vozila, plovila i letjelica (riječ je o uništenom, oštećenom, napuštenom ili otetom naoružanju). Među tim je i 741 tenk, 29 aviona, 43 helikoptera, 75 bespilotnih letjelica i 9 brodova.

Izvješće sugerira da su neki dužnosnici Kremlja uzaludno pokušavali uvjeriti Putina da je njegova invazija katastrofa, ali da predsjednik vjeruje da još uvijek može izvojevati 'djelomičnu pobjedu'.

Također, analiza ne vjeruje da će neuspjeh u Ukrajini dovesti do toga da Putin naredi nuklearni napad. Sugerira se da je ruski čelnik uvjeren da je pobjeda u Donbasu na vidiku i da će mu dati ogromnu polugu protiv Kijeva.

Neuspjeh bi, s druge strane, rezultirao njegovim svrgavanjem.

Ta informacija dolazi uslijed sve većeg broja izvješća o pobunama unutar ruske vojske zbog loših uvjeta i velike težine gubitaka među vojnicima.

'Pokušaj Rusije da postigne brzu i odlučujuću pobjedu u Donbasu još nije uspio. I dalje napadaju, osvajaju kilometar do dva dnevno. Rusi sada postižu uspjehe uz pomoć uzastopnih, vrlo skupih, pješačkih napada koji podsjećaju na 1945., a ne na 2022. godinu', piše u britanskom tajnom izvješću.

'Grupne neuspjehe Putin je do sada uspio prilično dobro sakriti od ruske javnosti, odnosno okriviti razne dužnosnike, koji su uhićeni i smijenjeni. Rusko stanovništvo donedavno je vjerovalo u Putinove dezinformacije.'

'Vidjeli smo pokušaj unutar Kremlja da se Putinu i njegovom najbližem timu prenese poruka da stvari idu krivo, možda čak i katastrofalno.'

Opsjednuti Putin očito vjeruje da je pobjeda Donbasa blizu, no sve bolje opskrbljena i visoko motivirana ukrajinska vojska je u više navrata odbila rusko napredovanje.

Ukrajina se bori za svoj život i pokazala se kao moćan branitelj, a ruska vojska je užasno loše obučena i slabo opskrbljena.


07:01 - Bjelorusija će u lipnju i srpnju provesti vojne vježbe u blizini ukrajinske granice, javlja državna novinska agencija BelTA.

Vježbe će se održati u regiji Gomel na jugu, koja na nekim mjestima graniči sa zonom isključenja oko mjesta katastrofe nuklearnog reaktora u Černobilu, dok na istoku graniči s Rusijom.

Bjelorusija je u ožujku rekla da njezine oružane snage ne sudjeluju u ratu u Ukrajini, ali je poslužila kao lansirna platforma Rusiji za slanje tisuća vojnika preko granice.


06:45 - Napad ruske vojske na Severodonjeck traje dulje nego što su se nadali, izjavio je separatistički čelnik kojeg podržava Moskva, a citiran je u izvješću novinske agencije TASS.

'Možemo reći da je trećina Severodonjecka već pod našom kontrolom', rekao je Leonid Pasečnik, čelnik Luganske Narodne Republike.

'Želimo, prije svega, održati infrastrukturu grada', dodao je.

Prije dva dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je sva bitna infrastruktura grada uništena ruskim granatiranjem.

Napredovanje ruskih vojnika otežano je prisustvom nekoliko velikih kemijskih tvornica u tom području, javlja TASS.

Severodonjeck je jedno od posljednjih područja u Luganskoj oblasti koji je još uvijek pod kontrolom Ukrajine.


05:55 - Volodimir Zelenski komentirao je zabranu uvoza ruske nafte i rekao da je trebalo predugo za dogovor o novim sankcijama u Europi, ističući da je posljednji paket uveden prije gotovo dva mjeseca.

U obraćanju ukrajinskom narodu rekao je da je zahvalan Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća, što je 'pokušao pronaći potrebne kompromise' kako bi mjere bile moguće.

'Rusija mora platiti mnogo veću cijenu za svoju agresiju', rekao je.

'Ključna stvar je, naravno, nafta. Vjerujem da će se Europa u svakom slučaju morati odreći ruske nafte i naftnih derivata. Zato što se ovdje radi o neovisnosti samih Europljana od ruskog energetskog oružja. I što se to prije dogodi, što će potpunije napuštanje ruske nafte biti, to će na kraju biti veća korist za samu Europu', zaključio je Zelenski.


05:36 - U svom kasnom noćnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odao je počast francuskom novinaru kojeg je pogodio geler pri ruskom granatiranju dok je bio u humanitarnom autobusu.

'U Luganskoj oblasti danas su okupatori omeli evakuaciju pucajući na automobil koji je pratio mještane. Francuski novinar Frédéric Leclerc-Imhoff, koji je radio za francuski TV kanal BFM TV, poginuo je u granatiranju. Prije nešto više od mjesec dana dao sam intervju upravo ovom TV kanalu. Ovo je bio moj prvi intervju francuskim medijima tijekom rata punog razmjera. Moja iskrena sućut Frédéricovim kolegama i obitelji. Postao je 32. predstavnik medija ubijen nakon 24. veljače', kazao je Zelenski.


05:11 - Predsjednik otcijepljene gruzijske Južne Osetije obustavio je referendum kojim bi se odlučivalo o tome hoće li regija postati dio Rusije dok se ne završe konzultacije s Moskvom.

'Do završetka konzultacija suspendiran je Ukaz predsjednika Republike Južne Osetije od 13. svibnja 2022. 'O raspisivanju referenduma Republike Južne Osetije'", rekao je predsjednik Alan Gaglojev koji je referendum najavio 13. svibnja, a trebao se održati 17. srpnja.


00:05 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je oko ponoći objavio da je na summitu EU u Bruxellesu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte te da će to značiti da se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći uvoziti u EU.

"Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor financiranja za njezin ratni stroj", napisao je Michel na Twitteru.

Čelnici su se također složili da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sustava i zabraniti još tri ruske državne televizije, dodao je.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17