VOJNE OPERACIJE NISU GOTOVE

RUSIJA 'Oslobodili smo Siriju od Islamske države'; MACRON 'Nismo, u veljači ćemo'

 REUTERS

Vojne operacije protiv Islamske države u Siriji nastavit će se do "sredine, kraja veljače", rekao je u nedjelju francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok je Rusija u četvrtak objavila da je zemlja "posve oslobođena" od Islamske države.

"Što se tiče Sirije, vojna akcija protiv Islamske države nastavit će se do sredine, kraja veljače", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je objavilo da je misija ruske vojske u Siriji "završena" i sirijski teritorij "posve oslobođen" od Islamske države. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi, međutim, da Islamska država drži još neke džepove u Siriji: "Potom će trebati izgraditi dugoročan mir", rekao je Macron.

Inzistirajući na "potrebi političkog rješenja pod okriljem UN-a", Macron je kazao da će Francuska poduzimati s partnerima "inicijative u tom smislu čim sukob na terenu završi".

Macron je u srpnju predložio formiranje "kontaktne skupine" za Siriju, uključujući pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i zemlje u regiji, kako bi se osigurala politička tranzicija, no zasad po tom pitanju nema pomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:51