UDRUGA SOVA ZABRINUTA

RUSIJA POKUŠAVA ZABRANITI JEHOVINE SVJEDOKE 'Krše zakone protiv ekstremizma, a njihovi pamfleti potiču mržnju protiv drugih grupa!'

 Profimedia, Alamy

Vrhovni sud Ruske Federacije održao je prvo ročište u slučaju vladinog zahtjeva za zabranu Jehovinih svjedoka u Rusiji, javlja BBC.

Rusko ministarstvo pravosuđa već je stavilo sjedište Jehovinih svjedoka na listu ekstremnih skupina. Službeno objašnjenje je da skupina 'krši ruske zakone protiv ekstremizma', te da njihovi pamfleti potiču mržnju protiv drugih grupa.

Predstavnik Jehovinih svjedoka Jaroslav Sivulski izjavio je za BBC kako njihov pokret nema veze s ekstremizmom, i požalio se da niže sudske instance nisu uopće uvažile njihove argumente.

Jehovini svjedoci pokrenuli su protutužbu protiv ministarstva, i pozvali Vrhovni sud da proglasi članove zajednice žrtvama političke represije.

Jedan sporni pamflet Jehovinih svjedoka citirao je Lava Nikolajeviča Tolstoja, opisujući doktrinu Ruske pravoslavne crkve kao praznovjerje i čarobnjaštvo.

Jehovinih svjedoka u svijetu ima nešto više od osam milijuna pripadnika, a u Rusiji ih živi oko 175.000. Bili su zabranjeni do 1991. godine, no ponovno su se našli na udaru 2004., kada je jedna kongregacija zabranjena zbog 'novačenja djece i sprečavanja vjernika u primanju liječničke pomoći'.

Udruga za ljudska prava Sova tvrdi kako postoji 'službena represivna kampanja' protiv ove sekte već godinama, te da su mnogi pripadnici bili i fizički napadnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:31