PIŠU DRŽAVNI MEDIJI

'Rusija razvija projektil s dometom od 4500 kilometara'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2019. u 16:56

Russia's President Vladimir Putin (L) visits the National Defence Control Centre (NDCC) to oversee the test of a new Russian hypersonic missile system called Avangard, which can carry nuclear and conventional warheads, with Chief of the General Staff of Russian Armed Forces Valery Gerasimov seen nearby, in Moscow, Russia December 26, 2018. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Mikhail Klimentyev / REUTERS

Rusija razvija krstareći projektil sa dometom većim od 4500 kilometara, javljaju državni mediji u utorak, navodeći izvor iz ruskog ministarstva obrane.

Projektil, koji će vojsci postati dostupan do 2027., navodno je dio obitelji projektila "Kalibr", a koji se mogu ispaljivati s brodova i podmornica te su sposobni za korištenje nuklearnog naoružanja.

Ruski Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sa SAD-om ne ograničava korištenje projektila ispaljenih s mora.

Planirani Kalibr-M projektil trebao bi imati sposobnost nošenja bojnih glava od oko 1 tone, navodi ruska državna agencija TASS.

Prošlog mjeseca Rusija je objavila kako je testirala projektil zemlja-zemlja koji je ispalila s mjesta južno od gorja Ural, a pogodio je metu 6.000 kilometara istočno u regiji Kamčatka na istoku Rusije.

Ta je udaljenost veća od zabranjene, prema INF-u projektili ne bi smjeli imati domet veći od 5.500 kilometara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je kako je hipersonični Avangard projektil "neprobojan za sadašnje i buduće sustave obrane od projektila potencijalnih neprijatelja".

Sjedinjene Države stoga se povlače iz INF-a uz optužbe da ga Rusija krši razvojem projektila koji prelaze ograničenje dometa.

Rusija, koja negira sve optužbe, optužila je SAD za kršenje istog sporazuma postavljanjem obrambenih sustava projektila u istočnoj Europi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo