UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Peskov dao naslutiti da bi se dio teritorija mogao vratiti Ukrajini; Zaharova: EU će shvatiti, saveznici su ih izdali

Na istoku zemlje ukrajinske su snage proširile ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donjecka, grada Limana

Curenje plina nakon incidenta na plinovodima; Maria Zaharova

 AFP

Ključni događaji dana:

- EU članice dogovorile novi krug sankcija protiv Rusije

- Putin najavio veliko obraćanje naciji, mijenja se status ‘specijalne vojne operacije‘?

- Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine

- Ruski veleposlanik: Vojna pomoć SAD-a Ukrajini povećava opasnost od sukoba

- Zelenski: Ukrajinska vojska ostvarila je velik napredak u borbi protiv ruskih snaga


CNN prenosi obavještajne izvore: Za smrt Dugine odgovorna je ukrajinska vlada

Američka obavještajna zajednica vjeruje da je za smrt Darje Dugine, koja je 20. kolovoza poginula u eksploziji automobila u predgrađu Moskve, odgovorna ukrajinska vlada, rekli su za CNN obavještajni izvori. Podsjetimo, riječ je o kćeri utjecajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina i bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina

Sjedinjene Američke Države nisu znale da se pripremao atentat, tvrde izbori. Također, nije jasno vjeruje li američka obavještajna zajednica da je ukrajinski čelnik bio svjestan da je u planu atentat ili je li ga možda odobrio.

Rusija je odmah optužila Ukrajince da su odgovorni za napad, što je Kijev odlučno demantirao.

Obavještajni podaci, čini se, potvrđuju elemente iz ruske istrage napada, da je bombaški napad bio unaprijed planiran.


Novak: Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje ograniče cijenu nafte

Potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksander Novak u srijedu je osudio bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi "kršilo tržišne mehanizme" i koje bi moglo imati "vrlo štetan učinak" na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim "nestašicama nafte" u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke "neće isporučivati ​​naftu zemljama koje koriste taj instrument".

Početkom rujna G7 je najavio da će "hitno" uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i "povijesnu odluku" zemalja OPEC-a da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici odlučili su u srijedu smanjiti proizvodnju, najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Na upit i o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi "Rusija mogla u kratkom vremenu isporučivati ​​plin" preko Sjevernog toka 2, ako Europa to želi.

Za to je, prema njegovim riječima, potrebno da "Europljani donesu potrebne pravne odluke o njegovoj certifikaciji i uklanjanju ograničenja" oko ovog plinovoda, koji nije ni zaživio zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski je dužnosnik također pozvao na "objektivnu istragu" o uzrocima tog incidenta u Baltičkom moru čiji počinitelji još nisu poznati.


Zelenski: Ukrajina oslobodila još tri mjesta u regiji Herson

Ukrajinske snage oslobodile su još tri mjesta u južnoj regiji Herson u srijedu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

On je pojasnio da se radi o naseljima Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivka, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Hersona.

Ta su naselja oslobođena u posljednja 24 sata, dodao je Zelenskij, rekavši da se ukrajinska protuofenziva nastavlja.


U Limanu pronađena masovna grobnica s 50 grobova

U nedavno oslobođenom Limanu pronađena je masovna grobnica s više od 50 grobova, javljaju lokalni mediji,

Nekoliko grobnica je označeno pločama s imenima, a manji broj obilježen je brojevima, navodi stranica Hromadske.


Peskov dao naslutiti da bi se nešto moglo vratiti Ukrajini

Ruski poslovni portal RBK prenosi izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je govorio o granicama unutar kojih se nalaze Donbas, oblasti Herson i Zaporižja, koje je Putin anektirao, te je pokazao kako nije baš siguran koliko teritorija u regijama Herson i Zaporižja je od ruskom kontrolom.

- Pročitajte naredbu. Tu postoji zakonska formulacija. Općenito, naravno, riječ je o teritoriju na kojemu je djelovala vojno-civilna uprava u vrijeme pripajanja (u sastav Rusije). Ali još jednom ponavljam: određeni teritoriji će biti vraćeni i nastavit ćemo se konzultirati sa stanoništvom koje izrazi želju da živi u Rusiji, rekao je.


‘U regiji Harkiv pronađena tijela dvojice mučenih muškaraca‘

Tijela dvojice muškaraca za koje se smatra da su bili mučeni danas su pronađeni u regiji Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog tužitelja.

Muškarci, u dobi između 30 i 35 godina, pronađeni su u sportskom kompleksu u oslobođenom naselju Novoplatonivka.

Pronađeni su lisicama vezani jedan za drugoga. Jedan je zadobio prijelom glave, dok je drugi imao prostrijelnu ranu glave.


Zaharova: EU će morati shvatiti da su ih saveznici izdali

- Zemlje EU-a morat će se suočiti s istinom i priznati da su ih saveznici izdali kada su u pitanju plinovodi Sjevernog toka, poručila je preko Telegrama glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Pritom je spomenula izjavu potpredsjednika uske vlade Aleksandra Novaka da je Rusija spremna isporučivati plin kroz neoštećene plinovode Sjeverni tok 2.

- Hoće li se nakon toga netko usuditi reći da naša država stoji iza sabotaže? Slažem se da je jako teško priznati istinu. Jednog dana će zemlje EU-a morati priznati da su ih saveznici izdali, napisala je.


SpaceX i NASA lansirali astronaute u svemir, među njima i Ruskinja

Ruska astronautkinja Anna Kikina iz Roscosmosa danas je otputovala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), zajedno s astronautima NASA-e i Japana, unatoč tenzijama zbog rata u Ukrajini.

SpaceX i NASA lansirali su u posadu astronauta na ISS iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

To je prvi put u 20 godina da je ruski astronaut poletio u svemit s američkog tla.


Kijevsku regiju Rusi gađali iranskim dronovima?

Lokalni dužnosnici iz gradova u okolici Kijeva tvrde da su uzrok nedavnih požara napadi dronovima iranske proizvodnje. Često ih nazivaju kamikaze dronovi, a već nekoliko puta su ukrajinske snage optužile Rusiju da koriste iranske bespilotne letjelice. Šest bespilotnih letjelica pogodilo je protekle noći zgradu u Biloj Cerkvi, udaljenoj 72 kilometra od Kijeva, rekao je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba.


Ukrajinsko osoblje planira pokrenuti reaktor u NE Zaporižja

Ukrajinsko osoblje koje upravlja nuklearnom elektranom Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, priprema se na pokretanje jednoga od šest reaktora elektrane koji su trenutačno ugašeni, izvijestili su iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- U tijeku su pripreme za pokretanje jedinice 5 smanjenom snagom za proizvodnju pare i topline za potrebe elektrane. Pripreme će potrajati neko vrijeme, navodi se u priopćenju.


Putin: NE Zaporižja postaje federalno vlasništvo

Vladimir Putin potpisao je u srijedu dekret kojim se ruskoj vladi naređuje da preuzme kontrolu nad ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporižja i učini je "federalnim vlasništvom", izvijestio je Reuters.

Najveću nuklearnu elektranu u Europi kontroliraju ruske trupe, ali njome je do sada upravljalo ukrajinsko osoblje. Blizina nuklearke prvoj liniji bojišta izazvala je međunarodnu bojazan od nuklearne katastrofe.


U Rusiji pokrenut prvi kazneni postupak za izbjegavanje mobilizacije

Pavel Čikov, odvjetnik za ljudska prava u Rusiji, kaže da je u zemlji pokrenut prvi kazneni postupak za izbjegavanje mobilizacije.

Više od 260.000 muškaraca pobjeglo je iz Rusije otkako je Vladimir Putin prošlog mjeseca objavio djelomičnu mobilizaciju za rat u Ukrajini.

Podrazumijeva se da će se 300.000 vojnih rezervista pridružiti borbi, ali je izvješćeno da su neki raspoređeni bez ikakve obuke.

Čikov sada kaže da je pokrenut prvi kazneni postupak za izbjegavanje mobilizacije u Penzi, u zapadnoj Rusiji.

32-godišnji muškarac navodno je odbio potpisati svoj vojni poziv.

"Istražitelj se danas treba obratiti sudu s prijedlogom za određivanje mjere zabrane", rekao je Čikov.

“Činjenica je da se, prema objašnjenjima Vrhovnog suda Ruske Federacije, članak 328. Kaznenog zakona Ruske Federacije odnosi samo na građane koji izbjegavaju regrutaciju na služenje vojnog roka.

Odvjetnik osumnjičenika već je podnio prijedlog za odustajanje od kaznenog progona.


Ursula von der Leyen: Odlučni smo natjerati Kremlj da plati

EU je dala konačno odobrenje za novu seriju sankcija Rusiji.

Taj potez potaknut je nedavnim razvojem događaja, uključujući ruske nuklearne prijetnje, djelomičnu vojnu mobilizaciju i moskovsku aneksiju četiriju regija u Ukrajini.

Mjere uključuju sankcije usmjerene na više pojedinaca u ruskom ministarstvu obrane, osobe uključene u ad hoc glasovanja o pripajanju Moskve i one koji sudjeluju u zaobilaženju sankcija.

Također uključuje više ograničenja na trgovinu s Rusijom čelikom i tehnološkim proizvodima, te ograničenje cijena nafte za isporuke ruske sirove nafte trećim zemljama preko europskih osiguravatelja s ciljem približavanja bloka SAD-u.

"Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini. Odlučni smo natjerati Kremlj da plati", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sporazum bi trebao biti formaliziran do četvrtka u 8 sati ujutro ako niti jedna zemlja EU-a ne uloži primjedbe u posljednjem trenutku.


Većina hrvatskih eurozastupnika za nastavak sankcija Rusiji

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su većinom podržali nastavak sankcija Rusiji i snažno osudili rusku aneksiju ukrajinskih teritorija na raspravi o eskalaciji ruske agresije u Ukrajini.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Putin kaže da će se situacija u anektiranim regijama "stabilizirati"

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija stabilizirati situaciju u četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirala, čime je neizravno priznao izazove s kojima se suočava Rusija kako bi zadržala kontrolu.

Ruske snage pretrpjele su značajne gubitke u dvije od četiri regije od petka, kada je Putin potpisao njihovo uključivanje u Rusiju nakon referenduma koje su Ukrajina i Zapad osudili kao prisilne i nezakonite.

"Polazimo od činjenice da će se situacija stabilizirati, moći ćemo mirno razvijati ove teritorije", rekao je Putin.

Ranije je njegov glasnogovornik rekao da se četiri regije suočavaju s intenzivnim procesom prilagodbe i da će to biti teško.

Zbog uspješne ofenzive ukrajinske vojske Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom regijom. U dvije od četiri Moskva još nije definirala granice teritorija na koji polaže pravo.

Putin je, govoreći na ceremoniji dodjele nagrada učiteljima, također rekao da ima veliko poštovanje prema ukrajinskom narodu.

"Uvijek, pa čak i danas unatoč trenutnoj tragediji, jako poštujemo ukrajinski narod, ukrajinsku kulturu, jezik, književnost...", rekao je.

Deseci tisuća ljudi su ubijeni, a milijuni Ukrajinaca napustili su svoje domove i svoju zemlju otkako je Putin naredio početak invazije na Ukrajinu 24. veljače.


Putin: Imam veliko poštovanje prema Ukrajincima unatoč trenutnoj situaciji

Reuters je u posjedu kratke snimke na kojoj se može vidjeti da je Vladimir Putin na današnjem sastanku s učiteljima rekao da Rusija ima "veliko poštovanje" prema ukrajinskom narodu, unatoč onome što je nazvao "trenutnom situacijom".

Govoreći o četiri ukrajinske regije pod kontrolom Rusije koje je u petak proglasio ruskim teritorijem, Putin je rekao kako očekuje da će se tamošnja situacija "stabilizirati".


Putin potpisao dekret kojim se ispravlja djelomična mobilizacija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je potpisao dekret kojim se "ispravlja" djelomična mobilizacija koju je najavio 21. rujna.

Reuters izvještava da je govoreći na sastanku s nastavnicima emitiranom na državnoj televiziji povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja, Putin rekao da će dekret odgoditi regrutaciju za dodatne kategorije studenata, uključujući one koji su upisani na akreditirana privatna sveučilišta i određene studente poslijediplomskih studija.


Proruski čelnik u Hersonu: Za ukronaciste igra je završila već na periferiji

Kirill Stremousov, jedan od proruskih čelnika u okupiranom Hersonu, napisao je na Telegramu da su ukrajinske snage imale velike gubitke tijekom pokušaja prodora u Herson.

- Velika igra u regiji Herson se nastavlja. Za mnoge ukronaciste ova igra je već završila na periferiji. Svi koji s oružjem dođu na područje Hersonske oblasti Ruske Federacije bit će uništeni - poručio je Stremousov na Telegramu.


Misteriozni stupovi svjetlosti uznemirili Ruse u nizu gradova

Neobičan fenomen prošle je noći uočen u više ruskih gradova, uključujući Moskvu, Belgorod, Omsk, a neka neprovjerena izvješća spominju i Murmansk. Radi se o stupovima svjetlosti nepoznatog porijekla, a korisnici Twittera, gdje se objavljuju i dijele fotografije i video snimke, nagađaju radi li se o prirodnom fenomenu ili nečem drugom.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Ukrajinci oslobodili dva posljednja okupirana grada na sjeveru Donjecka

Ukrajinske snage kažu da su povratile posljednje od dva grada u sjevernoj Donjeckoj oblasti od Rusije.

Snimka podijeljena na Twitteru prikazuje vojnika koji se snimio na vrhu radijskog tornja gdje je bila podignuta ukrajinska zastava.

- S Ternijem i Jampolivkom, ukrajinska vojska oslobodila je posljednja dva okupirana grada u sjevernoj Donjeckoj oblasti od ruskih snaga. Sljedeće je okupirano naselje Donjecke oblasti u Vasilivki, 44 km južnije - napisao je novinar BILD-a Julian Röpcke.


Šef ukrajinske državne energetske tvrtke imenovao se šefom NE Zaporižja

Šef ukrajinske državne energetske tvrtke Energoatom, Petro Kotin, rekao je da sam sebe postavlja na čelo nuklearne elektrane Zaporižja.

Prošlog petka ruske snage uhvatile su direktora tvornice Ihora Murašova.

Oslobođen je u ponedjeljak nakon što je bio prisiljen davati lažne izjave pred kamerom, tvrdi Kotin.

Kotin je dodao da će sve daljnje odluke o radu elektrane donositi izravno Energoatom.

Granatiranje i šteta u blizini elektrane u južnoj Ukrajini izazvali su međunarodnu uzbunu zbog njezine sigurnosti.

I Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje.

Rusija je okupirala tvornicu u ožujku i od tada je kontrolira. Ukrajinski dužnosnici kažu da su Rusi pokušali zastrašiti osoblje da održi pogon u radu, premlaćivanjem i drugim zlostavljanjem.


Napetosti između Rusije i Kazahstana

Reuters izvještava o diplomatskim napetostima između Rusije i Kazahstana oko rata u Ukrajini, pri čemu su kazahstanske vlasti odbile zahtjev Rusije da protjeraju ukrajinskog veleposlanika zbog komentara o ubijanju Rusa, zamjerajući Moskvi zbog, kako su to nazvali, neprimjerenog tona između "jednakih strateških partnera".

Ukrajinski veleposlanik u Astani, Petro Vrublevski, rekao je u kolovozu u intervjuu s lokalnim blogerom da "što više Rusa sada ubijemo, manje će ih naša djeca morati ubiti".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u utorak da je Moskva "ogorčena" činjenicom da je Vrublevski još uvijek u Astani, te je pozvala kazahstanskog veleposlanika.

Glasnogovornik kazahstanskog ministarstva vanjskih poslova Aibek Smadijarov nazvao je u srijedu ton Zaharove "neskladnim s prirodom savezničkih odnosa između Kazahstana i Rusije kao ravnopravnih strateških partnera", dodavši da će ruski veleposlanik zauzvrat biti pozvan u kazahstansko ministarstvo.


Guverner potvrdio da je Ukrajina osvojila dijelove Luganska

Ukrajinska vojska napredovala je u Lugansku, regiji na istoku koja je do sada bila gotovo potpuno u okupaciji ruskih snaga, objavio je u srijedu ukrajinski guverner Serhij Gajdaj.

"Sada je to i službeno. Počelo je oslobađanje regije Lugansk. Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske", napisao je Gajdaj na Telegramu.

U utorak je Ukrajina već ustvrdila da je izvela proboj u južnoj regiji Herson, a gotovo cijela regija Harkiva na sjeveroistoku čini se, sada je pod kontrolom Ukrajinaca.

To otvara put za Lugansk, uporište proruskih separatista od 2014. godine.

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na tim područjima.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.


Rusija napala ciljeve pored Kijeva dronovima kamikazama

Rusija je prvi put dronovima kamikazama napala ciljeve pored ukrajinskoga glavnoga grada Kijeva, rekle su kijevske vlasti.

"Bilo je šest udara i eksplozija", rekao je kijevski guverner Oleksij Kuleba na Telegramu. Pogođena je infrastruktura, a jedna osoba je ozlijeđena u gradiću Biloj Cerkvi.

Zračne snage izvijestile su da je s juga doletjelo 12 iranskih dronova.

Pogođeno je i srušeno šest dronova, rekao je glasnogovornik Juri Ihnat na ukrajinskoj televiziji. Informacije se ne mogu neovisno provjeriti.

Prema medijskim izvješćima meta je bila vojarna u Biloj Cerkvi. Najbliži ruski vojnici nalaze se oko 380 kilometara južnije.

Bjelorusija, saveznica Rusije, udaljena je od grada oko 180 kilometara.


Gazprom ponovo šalje plin u Italiju

Ruski plinski div Gazprom objavio je u srijedu da je ponovo počeo izvoziti plin u Italiju preko Austrije nakon što je riješen problem s jamstvom koje je tražio austrijski regulator.

Gazprom je prošle subote objavio da je tranzit njegovog plina kroz Austriju obustavljen, a austrijska vlada poručila je da ruska kompanija poručila nije potpisala potrebne ugovore.

U Austriji su 1. listopada na snagu stupili novi propisi koji nalažu uplatu jamstva za tranzit plina, objašnjava novinska agencija APA.

Šef talijanske tvrtke Eni, kupca ruskog plina, naglasio je u ponedjeljak da obustava isporuka preko ulazne točke Tarvisio na sjeveru Italije "nema apsolutno nikakve veze s geopolitičkim čimbenicima".

"Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo", rekao je Claudio Descalzi, dodavši da jamstvo iznosi 20 milijuna eura.

Eni provjerava može li umjesto Gazproma i austrijskog operatera fizički preuzeti ruski plin koji je već u Austriji, naglasio je u ponedjeljak šef talijanske tvrtke, dodavši da su spremni platiti jamstvo umjesto ruske kompanije kako bi doveli plin u Italiju.

Gazprom je u srijedu objavio da je s talijanskim kupcima našao rješenje za blokadu plina koju su izazvale regulatorne promjene u Austriji.

Eni je u priopćenju na talijanskoj platformi GME potvrdio da je opskrba nastavljena, dodavši ipak da u srijedu očekuju tek dio naručenog plina.

"Nastavak opskrbe omogućilo je to što su Eni i uključene strane riješile ograničenja, proizišla iz novih propisa koje su uvela austrijska regulatorna tijela", izvijestila je talijanska kompanija u odvojenom priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju, što je nekim dobavljačima omogućilo da plin prodaju izvan zemlje i iskoriste priliku koju nude više cijene u nizozemskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF), rekao je Descalzi.

Kako bi spriječila izvoz dijela plina, Italija bi mogla povećati propisanu razinu zaliha prema 100 posto, rekao je šef Enija.


Kremlj: Okupirane ukrajinske regije ‘zauvijek će biti uz Rusiju‘, unatoč povlačenju

Kremlj je jutros priopćio da nema proturječja između uključivanja ukrajinskih teritorija u Rusku Federaciju i vojnog povlačenja, rekavši da će Moskva nastaviti sa svojim planovima za pripajanje četiriju ukrajinskih regija.

"Oni će zauvijek biti s Rusijom i bit će vraćeni", rekao je medijima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Vladimir Putin formalizirao je jutros aneksiju četiriju ukrajinskih regija, oko 18% teritorija Ukrajine, unatoč nizu velikih preokreta na bojnom polju posljednjih dana koji su smanjili količinu otetog teritorija za koji Moskva može reći da ga zapravo kontrolira.


Peskov: Putin se neće obratiti naciji, to su lažne vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno se ne planira obraćati naciji na temu "preformatiranja" Specijalne vojne operacije (SVO). To je novinarima u srijedu izjavio tiskovni tajnik šefa države Dmitrij Peskov, piše TASS.

Ranije su neki mediji i Telegram kanali objavili da bi se takav apel navodno mogao održati danas. "Ne, neće", odgovorio je glasnogovornik Kremlja na upit za komentar ovih objava.

Kasnije je Peskov, odgovarajući na pitanje je li takvo Putinovo obraćanje danas moguće, ponovio: "Ne, neće, to su lažne vijesti".


Putinov saveznik usporedio sabotažu Sjeverni tok s napadom CIA-e iz 1983.

Sabotaža plinovoda Sjeverni tok nalik je napadu američke CIA-e 1983. na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi, rekao je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu dok Moskva zahtijeva da sudjeluje u istrazi istjecanja plina na Baltiku.

Opširnije pročitajte OVDJE.


EU članice dogovorile novi krug sankcija protiv Rusije

Članice Europske unije dogovorile su novi krug sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je češko predsjedništvo u srijedu.

„Veleposlanici su postigli politički dogovor o novim sankcijama protiv Rusije – to je snažan odgovor EU-a na Putinovu ilegalnu aneksiju ukrajinskog teritorija“, napisalo je na Twitteru predsjedništvo te zemlje koja trenutno predsjeda europskim savezom.

Ranije u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u Europskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sustav nabave energenata u EU-u.

Von der Leyen je također upozorila da je potrebno zaštititi europsku energetsku infrastrukturu.

"Sabotaža plinovoda Sjeverni tok pokazala je koliko je ranjiva naša energetska infrastruktura (...) Moramo biti pripravniji, provesti stres testove kritične infrastrukture, koristiti satelite za nadzor i detektiranje potencijalnih prijetnji", rekla je von der Leyen.

U raspravi je šef europske diplomacije Josep Borrell najavio da bi "Vijeće danas trebalo postići dogovor o novim sankcijama Rusiji".

Energetska ovisnost utjecala je na europsku vanjsku politiku prema Rusiji, ali to se sad mijenja, rekao je Borrell.

"U kolovozu prošle godine uvezli smo 12 milijardi kubičnih metara plina, ove godine samo četiri - tri puta manje", naglasio je.

Šef europske diplomacije dodao je da treba nastaviti adekvatno podržavati Ukrajinu, izolirati Rusiju i pomoći europskim državama koje osjećaju posljedice tog rata.

"Da bismo postigli mir, Ukrajina mora vratiti teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, a Rusija mora preuzeti odgovornost, odgovarati za ratne zločine. Zbog toga šaljemo vojnu pomoć, namećemo sankcije i ulažemo diplomatske napore", naglasio je Borrell.

U rujnu su održani referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Zapad i Ukrajina osudili su referendume kao "lažne" i "namještene".


Putin bi se danas mogao obratiti naciji kako bi promijenio status ‘vojne operacije‘

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi se tijekom dana obratiti naciji, javljaju ruski mediji, a prenosi Sky News.

Važno je napomenuti da ova informacija ne dolazi iz ruskih državnih medija, nego iz neovisne novine Readovka.

Njihova web stranica kaže da bi Putin mogao promijeniti status "specijalne vojne operacije".

U svjetlu nedavnih događaja, uključujući djelomičnu mobilizaciju i pristupanje novih entiteta, malo je vjerojatno da će vrhovni zapovjednik Ruske Federacije uvesti pravo ratno stanje. Najvjerojatnije će Putin dati prednost režimu protuterorističke operacije (PTO).

Ovo je rješenje ranije zazivao i čelnik anektirane regije Krim Sergej Aksjonov. On je prvi predložio da na teritorijima LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške regije Rusija provodi PTO. S njim se složio i Igor Strelkov, bivši ministar obrane DNR-a.

U prethodnom obraćanju, Putin je optužio Zapad da se bavi "nuklearnom ucjenom" i rekao da ne blefira te da će upotrijebiti "sva sredstva koja su nam dostupna" ako ruski teritorij bude ugrožen.


Bivši britanski veleposlanik u Jugoslaviji i Rusiji: Putin je napravio fatalnu pogrešku

Sir Andrew Wood, bivši britanski veleposlanik u Jugoslaviji i Rusiji te suradnik programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu, dao je intervju za Sky News u kojem je govorio o svom viđenju situacije u Ukrajini.

Rekao je kako vjeruje da je Vladimir Putin napravio "fatalnu pogrešku" s djelomičnom mobilizacijom, jer je doveo rat bliže kući.

Poručio je kako očekuje da će se borbe nastaviti i iduće godine, no izrazio je sumnju da će Rusija eskalirati sukob na nuklearnu razinu.

- Nitko na zapadu ne želi se uključiti u nuklearnu razmjenu. Ne mislim da bi itko u Ruskoj Federaciji želio biti uključen u nuklearnu razmjenu, osim možda predsjednika Putina. Cijela nevolja s Rusijom je što o svemu odlučuje jedan čovjek koji se skriva od rasprave, skriva se od drugih mogućih pogleda, miješa se u vojne odluke izdajući izravne zapovijedi zapovjednicima na terenu, te je cijelu situaciju temeljito zamrsio - smatra Wood.


Misterij sabotaže u Sjevernom toku: Bivši čelnik ukrajinske naftne tvrtke iznio novo tumačenje incidenta

Dok zainteresirane strane provode svoje istrage o uzroku eksplozije plinovoda Sjeverni tok u baltičkom podmorju i međusobno se optužuju za ovaj incident, stiže novo, intrigantno tumačenje kako je možda došlo do njega.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Ruska novinarka koja se usprotivila invaziji pobjegla iz kućnog pritvora

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je u prijenosu uživo prosvjedovala protiv napada na Ukrajinu u srijedu je potvrdila da je pobjegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vijesti.

„Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija poštivati svoje zakone, ja odbijam poštivati mjeru zabrane koja mi je izrečena 30. rujna 2022. te se oslobađam iste“, napisala je na svom Telegram kanalu.

Njezin odvjetnik rekao je da se 44-godišnja novinarka trebala pojaviti na saslušanju u 10 sati po moskovskom vremenu te da se ne zna gdje se trenutno nalazi.

Ovsjanikova je u kolovozu kažnjena s dva mjeseca kućnog pritvora zbog prosvjeda u srpnju na kojem je pored Kremlja stajala s plakatom koji je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazivao ubojicom, a njegove vojnike fašistima.

Prijeti joj do 10 godina zatvora za širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama.

Njezin kućni pritvor trebao je trajati do 9. listopada, no državni medij Russia Today u subotu je pisao da je pobjegla sa svojom 11-godišnjom kćeri i ne zna se gdje se nalaze.

Još je nejasno kako je uspjela pobjeći, a u ponedjeljak su se njezino ime i fotografija pojavili na službenoj listi bjegunaca ministarstva unutarnjih poslova.

U objavi u srijedu potvrdila je da je pobjegla i pritom kritizirala članak zakona po kojem je optužena zbog toga što „govori istinu“.

Rusija je nove zakone o „namjernom širenju lažnih informacija“ donijela 4. ožujka, osam dana nakon početka napada na Ukrajinu.

Ovsjanikova je kasnije u ožujku u televizijskom studiju izašla pred kamere tijekom informativnog programa noseći natpis „zaustavite rat“ i „lažu vam“.


Slavlje i ukrajinske suze radosnice ubrzo je zamijenila nevjerica

Izraz ‘uspjeh na bojnom polju‘ za stanovnike Limana ima ponešto drugačije značenje - i značajnu cijenu po civile.

Grad u istočnom Donjecku je samo ljuštura onoga što je nekad bio, smrskan na komadiće, s iščupanim srcem i tek nekolicinom stanovnika koji još uvijek žive pod zemljom ‘poput krtica‘, kaže jedan od njih.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Nasmiješeni ukrajinski zapovjednik vozi zarobljeni ruski tenk

Ukrajinski zapovjednik viđen je kako vozi zarobljeni ruski tenk dok vojska nastavlja brzo napredovati prema prethodno držanom ruskom teritoriju.

U videu, koji je podijeljen na Twitteru, vidi se nasmiješeni pukovnik Pavlo Fedosenko, zapovjednik 92. mehanizirane brigade, dok vozi ruski tenk.

Na videu se može čuti kako kaže da je "osobno" zarobio tenk.

Sky News nije uspio provjeriti tvrdnje koje je iznio Fedosenko, međutim, čini se da je vozilo T-90, glavni ruski borbeni tenk treće generacije.

To također nije prvi neprijateljski tenk kojeg su zarobile ukrajinske snage u napredovanju; posljednjih tjedana nekoliko tenkova T-72 i T-80 dodano je ukrajinskom arsenalu.


Gazprom najavio obnovu isporuka plina preko Austrije

Ruski energetski div Gazprom rekao je u srijedu da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.

Gazprom dodaje da se s talijanskim kupcima pronašao rješenje o prodaji plina nakon regulatornih izmjena u Austriji.

"Austrijski operator rekao je da je spreman potvrditi transport" putem LLC Gazprom Exporta što će omogućiti da ruski plin ponovno poteče preko Austrije, navodi naftni div Gazprom koji je pod kontrolom Kremlja.

Austrijska vlada rekla je da Gazprom još nije potpisao potrebne ugovore.

Ruski plin čini oko 10 posto talijanskog uvoza, što je znatno manje od prijašnjih 40 posto, rekao je upućeni izvor, a pritom se povećao udio plina koji Italija uvozi iz Alžira i sa sjevera.


Rusi: Zaustavili smo napredovanje Ukrajinaca kod Hersona

Kiril Stremusov, jedan od nametnutih ruskih čelnika u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je "napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona zaustavljeno".

Tvrdnja nije neovisno potvrđena, a novinska agencija nije pružila dodatne pojedinosti.


Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri zakona kojima se ratificira ruska aneksija okupiranih ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Podsjetimo, ruske snage ne kontroliraju u potpunosti niti jedno od četiri područja.

Ruski državni medij Tass javlja da su dokumenti objavljeni sada kada ih je Putin potpisao.

- Nove ruske granice, kako proizlazi iz ugovora, bit će određene granicama koje su postojale na dan njihova formiranja i prijema u Rusku Federaciju. Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodit će ih privremeni vršitelji dužnosti koje će imenovati Putin, javlja Tass.

Prema dokumentima, DNR i LNR u sastavu Rusije zadržat će status republika i svoje prijašnje nazive, državni jezik bit će ruski. Zaporoška i Hersonska regija također će postati dio Ruske Federacije kao zasebni subjekti - one će ostati regije.

Granice republika i regija odredit će se njihovim granicama koje su "postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije". Međunarodni ugovori određuju da će granice povezane s teritorijem strane države biti državna granica Rusije. Istodobno, kao što je navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR dio su Ruske Federacije unutar granica iz 2014. utvrđenih njihovim ustavima, objašnjava Tass.

Bez obzira na ranije napisano, nije potpuno jasno na koje točno granice Rusi misle kada je aneksija ukrajinskih regija u pitanju - radi li se o liniji razgraničenja koja je bila na snazi 30. rujna ili pak o službenim granicama tih regija.

Prema zakonima, stanovnici novih regija od datuma uključivanja ovih teritorija u Rusiju - 30. rujna - priznati su kao ruski državljani. Oni koji se žele odreći ruskog državljanstva dobili su mjesec dana za podnošenje zahtjeva. Istodobno se precizira da je stjecanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje prisege državljanina Ruske Federacije.

Putin je Denisa Pušilina imenovao vršiteljem dužnosti čelnika Narodne Republike Donjeck, a Leonida Pasečnika za vršitelja dužnosti čelnika Luganske Narodne Republike (LNR).

Također, Putin je imenovao Jevgenija Balitskog za vršitelja dužnosti guvernera Zaporoške oblasti, a Volodimira Saldu za vršitelja dužnosti guvernera oblasti Herson.


Britanci: Ukrajinske jedinice približavaju se granici Luganske oblasti

Ministarstvo obrane Velike Britanije u srijedu je konstatiralo da ukrajinska vojska uspješno napreduje na sjeveroistoku i jugu Ukrajine. U Harkivskoj je oblasti konsolidira značajan dio teritorija istočno od rijeke Oskil, piše The Guardian.

Britanci su rekli i da su se Ukrajinci ušli u rusku obrambenu zonu koja se nalazi 20 kilometara dalje od rijeke Oskil te koja vodi prema gradu Svatove, grad koji Rusi koriste punkt za opskrbu. Većina ukrajinske artiljerije vrlo vjerojatno sada može gađati ključnu ulicu Svatove-Kremina, što će Rusima otežati opskrbljivanje svojih jedinica na istoku zemlje.

image
Yasuyoshi Chiba, Anatolii Stepanov/Afp

S političke strane, ruske će lidere jamačno zabrinuti činjenica da se ukrajinske jedinice približavaju granici Luganske oblasti, jedne od četiri oblasti koje je Rusija ilegalno aneksirala prošlog tjedna.


Ukrajinci oslobodili važno selo u Hersonskoj regiji

Ukrajinska je vojska oslobodila Davidov Brid, važno selo u Hersonskoj regiji, što je ruske snage prisililo na novo ubrzano povlačenje, piše BBC.

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je video na kojem se može vidjeti kako 35. marinska brigada podiže ukrajinsku zastavu iznad Davidova Brida.

Vijest o oslobađanju ovog sela dolazi nakon medijskih napisa o još sličnih uspjeha ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti.

Oslobođeno ključno mjesto na sjevernoj obali Dnjepra, Rusi u panici uništavaju mostove prema Hersonu.

Rusija i dalje pod kontrolom ima grad Herson, ali čini se da se prva linija sve više približava gradu. Linija ruske obrane sjeverno od rijeke Dnjepar polako se raspada, a u posljednjih 48 sati Rusi su potisnuti više od 40 kilometara od mjesta gdje su se ukopali.

Ukrajinski visokodužnosnici su rekli da u ruskoj vojsci vlada kaos, da su potpuno demoralizirani, a padom Davidova Brida situacija će im biti još teža budući da su linije opskrbe prema Hersonu prekinute. Iz Hersona stižu nepotvrđene vijesti da Rusi u panici uništavaju mostove koji vode prema gradu.

image

Ukrajinski vojnici

Yasuyoshi Chiba/Afp

Rusi još nisu potvrdili pad ključnog mjesta, a jedan od ruskih dužnosnika u Hersonu, Kiril Stremousov, obratio se građanima.

- Nema mjesta panici.

Nakon što su ukrajinske snage Ruse potisnule na sjeveroistoku zemlje, isto, čini se, čine i na jugu.


Ukrajina bi mogla ponovno pokrenuti Nuklearnu elektranu Zaporižja

Predsjednik tvrtke Energoatom Petro Kotin rekao je u utorak da bi Ukrajina mogla ponovno pokrenuti Nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću nuklearnu elektranu u Europi, kako bi je osigurala. Podsjetimo, Rusija je tijekom rata u Ukrajini okupirala elektranu te svojim u najmanju ruku neodgovornim ponašanjem dovela u pitanje njezinu sigurnost.

Energoatom je 11. rujna zbog borbi koje su se odvijale u blizini elektrane ugasio njezinih preostalih šest reaktora. Rusi su bili obustavili dotok struje do sigurnosnih sustava u elektrani te time povećali rizik od nuklearne katastrofe.

Kotin je rekao da bi Energoatom mogao ponovno pokrenuti dva reaktora kako bi zaštitio instalacije uoči zime koja će sa sobom donijeti bitno niže temperature zraka.

- Ako temperature padnu, sve će se smrznuti. Oštetit će se sigurnosna oprema. Zato vam treba grijanje, a ono jedino može doći iz funkcionalnog reaktora - rekao je Kotin.

Hladnoća može oštetiti elektranu čak i ako su svi reaktori ugašeni.

- Imate rezidualnu toplinu i morali biste stalno hladiti postrojenja. Ako hlađenje prestane, doći će do topljenja reaktora. Trenutno evaluiramo sve rizike. A mnogo toga ovisi o vremenu. Zapravo, nemamo baš mnogo vremena za sve to - dodao je Kotin.


Ruski veleposlanik u SAD-u: Povećavate opasnost od izravnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja

Odluka Washingtona da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava opasnost od vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Mi to vidimo kao izravnu prijetnju strateškim interesima naše zemlje", napisao je u srijedu Antonov u aplikaciji za slanje poruka Telegram.

"Opskrba vojnim proizvodima koju provode Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne samo da donosi dugotrajno krvoproliće i nove žrtve, nego povećava i opasnost od izravnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja", napisao je Antonov.


Zelenski: Ostvarili smo brz i velik napredak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

"Samo ovoga tjedna, nakon ruskoga pseudo-referenduma, deseci naselja su oslobođeni. Sva se ona nalaze na području Hersona, Harkova, Luhanska i Donjecka", rekao je Zelenski u utorak navečer.

image

Ruske snage u regijama Donjeck i Herson proteklih su dana bile prisiljene na povlačenje i čini se da imaju problema u zaustavljanju ukrajinske vojske

HANDOUT/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Prošloga mjeseca održani su referendumi o pridruživanju četiriju regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasovanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Zapad je referendum osudio kao namješten.

Zelenski je u obraćanju naveo da je oslobođeno osam malih gradova na jugu zemlje, a u videu ukrajinskoga ministarstva obrane prikazana je ukrajinska zastava podignuta Davidivu Bridu, jednome od tih mjesta na području Hersona.

Ukrajinske snage u ponedjeljak su ponovno zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateški važne rijeke Dnipro, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik toga područja kojega podupire Rusija.

Na istoku zemlje ukrajinske su snage proširile ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donjecka, grada Limana, nekoliko sati nakon što je Putin prošloga tjedna proglasio pripajanje te pokrajine Rusiji.

Ruske snage u regijama Donjeck i Herson proteklih su dana bile prisiljene na povlačenje i čini se da imaju problema u zaustavljanju ukrajinske vojske, koja dobiva sve više opreme sa Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:36