AKCIJA U TEATRU

RUSIJA VRIJE ZBOG IZNIMNO NEUGODNE AFERE ZA PUTINOV REŽIM U pet velikih moskovskih kazališta glumci priredili performans bez presedana

 
Pavel Ustinov
 REUTERS

U ponedjeljak, 16. rujna, u pet poznatih moskovskih kazališta zbio se nesvakidašnji slučaj.

Na kraju predstave glumci su, umjesto naklona publici, istupili sa zahtjevom vlastima da oslobode njihova kolegu, glumca Pavela Ustinova, koji je osuđen na 3,5 godina zatvora jer se, kako stoji u presudi, opirao uhićenju te iščašio ruku policajcu koji ga je privodio.

Glumci su pred publiku izašli noseći plakate "Ja/Mi smo Pavel Ustinov" i nisu se naklonili. "Novinari su spasili Golunova, reperi Haskija. Ovih dana nećemo šutjeti na poklonu publici", rekli su glumci.

Misli se na aferu Ivana Golunova, novinara kojemu je policija podmetnula drogu te ga uhitila kako bi ga kompromitirali jer je u svojim tekstovima otkrio korupciju i vezu organiziranog kriminala i visokih dužnosnika iz moskovskoga Gradskog poglavarstva.

Reper Haski (Dmitrij Kuznjecov), pak, bio je uhićen i zatvoren jer je, nakon što mu je policija zabranila koncert, pred dvoranom na krovu nekog automobila želio pjevati svojim fanovima. Sudilo mu se zbog oštećenja tuđe imovine. Obojica su nakon velikog pritiska javnosti oslobođeni, što se smatra pukotinom, ali i šamarom Putinovu režimu.

No, što se dogodilo s popularnim glumcem Pavelom Ustinovom? Naime, ovoga ljeta, u srpnju i kolovozu, u Moskvi je održano nekoliko prosvjednih skupova (vlasti niti jedan nisu željele odobriti) pod egidom "Za slobodne izbore" te "Dajte da i mi glasamo". Vlasti su s izbora za moskovsku Skupštinu skinuli najistaknutije oporbene nerežimske političare, što je izazvalo veliku pobunu. Policija je brutalno razbijala demonstracije, a često i obične prosvjedne šetnje moskovskim ulicama. Na jednom takvom skupu priveli su više od polovice sudionika.

MOSCOW, RUSSIA – SEPTEMBER 17, 2019: Actor Anton Lapenko wears a T-shirt in support of Pavel Ustinov and Konstantin Kotov at a meeting of the Stanislavsky Electrotheatre company ahead of a new season. Mikhail Pochuyev/TASS, Image: 471439171, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Pavel Ustinov osuđen je unatoč tome što je rekao da on nije bio sudionik prosvjeda, nego se tamo slučajno zatekao. Policija ga je svejedno privela, ali i pretukla pendrecima. Ustinov tvrdi da nije pružao nikakav otpor, niti je to mogao jer su ga napala i oborila trojica specijalaca. Sud nije uzeo u obzir njegovu obranu, nego samo iskaz policajaca, a nadzorne kamere, navodno, nisu zabilježile njegovo privođenje.

Kada je izrečena presuda, sudom su se prolomili negodovanje i usklici "Sramota!". U obrazloženju je sudac naveo: "Ustinov je svojim postupkom ponizio čast, profesionalno i ljudsko dostojanstvo policajca Ljagina te izvrgnuo ruglu autoritet policijske vlasti, nanijevši žrtvi duševnu i tjelesnu bol".

Mnogi ruski glumci i redatelji javljaju se preko Twittera, Facebooka i Instagrama te snimaju izjave za YouTube u kojima izražavaju podršku Ustinovu, a glumac kazališta Gogolj, Nikita Kukuškin, poziva kolege glumce da prekinu suradnju s redateljima koji rade propagande uratke za režim.

View this post on Instagram

В зале суд. Глаза, как стразы, Светятся у прокурорши. Поняла давно и сразу, Как из горя сделать горше. Прокурорши все милашки, Лишь добра хотят парнишке, Отправляют в каталажку, Посидеть, где ходят мишки. «Это вам не по бульварам, Дикой ненасытной сварой Закусив Клико омаром, Бить гуманнейший ОМОН!» Ясно всё, и тем не менее, У людей другое мнение. Есть на счёт, на ваш, сомнение,- Вы в своём уме? Комон?

A post shared by Shnurov Sergey (@shnurovs) on

"Jeste li vi normalni!" javio se na svom Instagramu jedan od najpopularnijih ruskih rockera Sergej Šnurov, čije pjesme imaju desetke milijuna pregleda na YouTubeu, a glumci su se složili da će nastaviti s prosvjedima dok Ustinov ne bude oslobođen.

Ovaj je slučaj prilično neugodan za Putinov režim koji očito sve više, s padanjem njegove popularnosti, pribjegava nepopularnim mjerama koje su uzbudile kulturnu javnost Rusije pa ona sve više rogobori protiv takvih poteza Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:42