DAR MEDVEDEVU

Ruska flota će ostati na Krimu do 2042. godine

Ruska crnomorska flota ostaje u Ukrajini i zato će joj isporučivati plin i naftu 30 posto jeftinije
FILE- In this Sept. 11, 2008 file photo, the Russian missile cruiser Moskva sits anchored in the Black Sea port of Sevastopol, Ukraine. The presidents of Ukraine and Russia agreed on Wednesday to extend the stay of Russia's Black Sea Fleet in the Ukrainian port of Sevastopol after the existing lease expires in 2017, news agencies reported. (AP Photo/Sergei Chuzavkov, File)
 AP

MOSKVA - Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič dogovorili su se da će Rusija u sljedećih 10 godina ispručivati plin i naftu 30 posto jeftinije nego do sada, u zamjenu za pristanak Kijeva da ruska Crnomorska flota (što je u vrijeme vladavine Viktora Juščenka bio jedan od glavnih kamena spoticanja u odnosima dviju zemlja) ostane u Sevastopolju na Krimu do 2042. godine! Kako javljaju ruske Vedomosti, takav ugovor je načinjen u zadnji čas pa je njegov sadržaj bio iznanađenje i za dio ruske delegacije.

Opoziv predsjednika

Ugovor je odmah izazvao uzbunu u Kijevu. Julija Timošenko već najavljuje zahtjev za opozivom, a politolog Dmitro Ponamarčuk smatra da to “može dodatno raskoliti ukrajinsko društvo, ali i ujediniti oporbu”. No, kako bilo, Rusija trlja ruke jer je prijašnji predsjednika namjeravao otkazati gostoprimstvo ruskoj vojsci na Krimu, prijeteći da će tu bazu predati NATO-u, a Janukovič, čim je osvojio vlast na radost Moskve, rekao je da Ukrajina više ne razmišlja o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Da bi umirio duhove, Janukovič je rekao da će zbog jeftinijeg plina i nafte Ukrajina uštedjeti u ovoj godini tri, a u 2011. godini čak četiri milijarde dolara. Rusi će pak Ukrajini za ugošćivanja flote godišnje izdvajati 97,75 milijuna dolara.

Novi vojni savez

Moskva je tako skinula veliko breme jer i jačanjem vojne snage želi potvrditi svoj obnovljeni položaj velesile. Rusija ponovno nastoji po svijetu reaktivirati i bivše baze propalog SSSR-a kako bi preko njih ostvarila dodatni utjecaj i potvrdila da je i dalje vojna velesila.

Osim toga, službena je Moskva u mnogim bivšim sovjetskim republikama zadržala svoje vojne baze, a osniva se i vojni savez sa zemljama bivšeg SSSR-a: Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan bi uz Rusiju trebali biti članice tog saveza.

Ruske pomorske baze u svijetu

- Jemen, otok Sokotra

- Libija, Tripoli

- Sirija, Tartus

- Vijetnam, Kamran

- Kuba, vode se razgovori

- Venezuela, otok La Orchila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:43