DAR MEDVEDEVU

Ruska flota će ostati na Krimu do 2042. godine

AP

Ruska crnomorska flota ostaje u Ukrajini i zato će joj isporučivati plin i naftu 30 posto jeftinije

MOSKVA - Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič dogovorili su se da će Rusija u sljedećih 10 godina ispručivati plin i naftu 30 posto jeftinije nego do sada, u zamjenu za pristanak Kijeva da ruska Crnomorska flota (što je u vrijeme vladavine Viktora Juščenka bio jedan od glavnih kamena spoticanja u odnosima dviju zemlja) ostane u Sevastopolju na Krimu do 2042. godine! Kako javljaju ruske Vedomosti, takav ugovor je načinjen u zadnji čas pa je njegov sadržaj bio iznanađenje i za dio ruske delegacije.

Opoziv predsjednika

Ugovor je odmah izazvao uzbunu u Kijevu. Julija Timošenko već najavljuje zahtjev za opozivom, a politolog Dmitro Ponamarčuk smatra da to “može dodatno raskoliti ukrajinsko društvo, ali i ujediniti oporbu”. No, kako bilo, Rusija trlja ruke jer je prijašnji predsjednika namjeravao otkazati gostoprimstvo ruskoj vojsci na Krimu, prijeteći da će tu bazu predati NATO-u, a Janukovič, čim je osvojio vlast na radost Moskve, rekao je da Ukrajina više ne razmišlja o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Da bi umirio duhove, Janukovič je rekao da će zbog jeftinijeg plina i nafte Ukrajina uštedjeti u ovoj godini tri, a u 2011. godini čak četiri milijarde dolara. Rusi će pak Ukrajini za ugošćivanja flote godišnje izdvajati 97,75 milijuna dolara.

Novi vojni savez

Moskva je tako skinula veliko breme jer i jačanjem vojne snage želi potvrditi svoj obnovljeni položaj velesile. Rusija ponovno nastoji po svijetu reaktivirati i bivše baze propalog SSSR-a kako bi preko njih ostvarila dodatni utjecaj i potvrdila da je i dalje vojna velesila.

Osim toga, službena je Moskva u mnogim bivšim sovjetskim republikama zadržala svoje vojne baze, a osniva se i vojni savez sa zemljama bivšeg SSSR-a: Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Uzbekistan bi uz Rusiju trebali biti članice tog saveza.

Ruske pomorske baze u svijetu

- Jemen, otok Sokotra

- Libija, Tripoli

- Sirija, Tartus

- Vijetnam, Kamran

- Kuba, vode se razgovori

- Venezuela, otok La Orchila

Izdvajamo