UDAR NA OPORBU

Ruska policija u više od 29 gradova pretresa stanove i urede suradnika Navaljnog: 'Sve je povezano s istragom o pranju novca'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2019. u 11:13

FILE PHOTO: Russian opposition leader Alexei Navalny attends a rally in memory of politician Boris Nemtsov, who was assassinated in 2015, in Moscow, Russia February 24, 2019. REUTERS/Tatyana Makeyeva/File Photo
Tatyana Makeyeva / REUTERS

Aleksej Navaljni

MOSKVA - Ruska policija je u četvrtak izvela desetke pretresa diljem zemlje uperenih protiv suradnika političkog protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog koji je ljetos bio umiješan u velike prosvjede u vezi s izborima, rekli su aktivisti.

"Na popisu (mjesta na kojima je izvršen pretres) već ima 29 gradova i više od 80 adresa", objavio je na Twitteru Leonid Volkov, suradnik Navaljnog.

"Pretresom nisu obuhvaćeni samo stanovi i uredi suradnika, nego i stanovi volontera", dodao je, spomenuvši da je policija intervenirala u Njižnom Novgorodu, Vladivostoku, Kazanju, Ekaterinburgu, Novosibirsku i Sankt Peterburgu.

Kako navodi taj izvor, svi pretresi su povezani s istragom o "pranju  novca" u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije. Istraga je pokrenuta početkom kolovoza kada su Moskvu potresali prosvjedi protiv isključivanja oporbenih kandidata iz kampanje za lokalne izbore.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpjeli su težak poraz, izgubivši gotovo trećinu mjesta u odnosu na prošli saziv.

Aleksej Navaljni, koji je nakon tih prosvjeda osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na sudjelovanje u prosvjedima kakvi nisu viđeni od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo