NEOČEKIVANA SUPARNICA

RUSKA TRENDSETERICA ŽELI BITI PREDSJEDNICA Ruska Paris Hilton ide u borbu protiv Vladimira Putina

Ksenija Sobčak
 Getty

Do ruskih predsjedničkih izbora ostalo je nekih sedam mjeseci (ožujak 2018.), a glavna dilema (kakva dilema, kakvi bakrači!) jest hoće li se za svoj četvrti mandat kandidirati aktualni šef Kremlja Vladimir Putin.

On još nije to glasno izgovorio, ali nema nikakvih ozbiljnijih naznaka da bi se Putin mogao predomisliti. No, zato u Kremlju polako traže druge moguće kandidate. Dobro upućeni moskovski list Vedomosti tako iz pouzdanih izvora bliskih Putinovoj administraciji saznaje da je u tijeku potraga za, kako naglašavaju, izbornim "sparing partnerom", a ovaj put to bi trebala biti (konačno) i jedna žena.

Katarina velika

U Rusiji još od carice Katarine Velike (vladala u 18. stoljeću) ni jedna žene nije igrala zapaženu ulogu u ruskoj politici. Danas u Rusiji ima 16 posto više žena u stanovništvu od muškaraca, a njihova zastupljenost u politici jedva iznosi 10 posto. Da bi to ispravili, piše moskovski list, razmišlja se o ženskom kandidatu, koji bi uljepšao i oživio, zapravo neuzbudljivu izbornu utrku.

Na stolu je nekoliko imena, poput predsjednice saveza socijaldemokratskih žena Natalije Velikaje, šefice Nacionalne udruge roditelja Irine Volinec te Irine Peteljajeve, članica najužeg vodstva manje propredsjedničke stranke Pravedna Rusija.

No, odmah je uslijedio odgovor s konzervativne desnice koja maše s dva imena - ultraradikalnom protivnicom homoseksualaca Jelenom Mizulinom i bivšom državnom tužiteljicom Krima Natalijom Poklonskajom, nekom verzijom ruske Željke Markić. Obje su zastupnice u parlamentu. No, odjednom je u prvi plan, pomalo neočekivano, isplivala jedna od najpoznatijih ruskih trendseterica, TV voditeljica, ruska Paris Hilton i žestoka antiputinovska aktivistica Ksenija Sobčak.

Antikremaljski elementi

Ona je poznata ličnost u Rusiji te unatoč svom antiestablišmentskom angažmanu (predvodila mnoge antiputinovske prosvjede) pod zaštitom je samog Putina. I dok je Aleksej Navaljni, kao najjači antiputinovski oporbeni političar, stalno pod prijetnjama policije i tužiteljstva, (ne zna se hoće li mu se omogućiti da sudjeluje na predsjedničkim izborima zbog sudskih procesa), Sobčak je za svoje antikremaljske nestašluke nije dobila po ušima. Naime, ona je kći čovjeka koji je "stvorio" Vladimira Putina. Iz kaputa Anatolija Sobčaka, prvog demokratskog gradonačelnika Sankt Peterburga, izašla je današnja cijela vladajuća kremaljska elite, s Vladimirom Putinom, Igorem Sečinom, Dmitrijem Medvedevom, Sergejem Ivanovom, Anatolijem Kudrinom, Germanom Grefom te Dmitrijem Kozakom na čelu.

Svi oni bili su dio njegova tima u gradskom poglavarstvu, odakle su krenuli u osvajanje Rusije. Kako se čini, kremaljski "piarovci" svakako žele da Putinu protukandidat na izborima bude žena i ne bilo koja i ne bilo kakva. Ksenija Sobčak bi bila idealna - zgodna, angažirana, kći velikog i značajnog oca (prema legendi Putin joj je pomagao raditi domaće zadaće), na nju bi se "zalijepio" i Zapad. Objektivno Putina ne bi ugrozila, a mogla bi pomrsiti račune Navaljnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:59