OSIGURANJE SIROVINA

Ruska vojska jača prisutnost na Arktiku

Ruski predsjednik Vladimir Putin 2017. tijekom posjete zabačenim otocima Zemlje Franza Josefa na Arktiku
 REUTERS/Sergei Karpukhin

Rusija će u narednim godinama jačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku, priopćio je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu, jer Rusija to područje smatra strateškim.

"U 2019. ćemo završiti izgradnju infrastrukture kako bismo postavili radare protuzračne obrane i točke za navođenje zrakoplova na otocima Sredni i Wrangel te na rtu Schmidt", koji su ruska područja na Arktiku, rekao je u govoru u ministarstvu obrane.

Šojgu je dodao da je izgradnja infrastrukture za prihvat vojnog osoblja dovršena u više ruskih vojnih baza na Arktiku, rekavši da je vojni aerodrom vraćen u uporabu u Murmanskoj oblasti, na sjeveru.

Arktik je područje čiji je razvoj najvažniji za Rusiju i ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta boravio u posjetu tom dijelu zemlje. U prosincu 2017. se zauzeo za "industrijsku valorizaciju Arktika, napose za vađenje sirovina".

Rusija nastoji ojačati svoju vojnu nazočnost na tom području. Ruska vojska je tako ondje pojačala svoje djelovanje i vratila u uporabu nekoliko aerodroma koji su nakon pada SSSR-a bili napušteni.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je lani da je u zadnjih pet godina na Arktiku otkrilo jedanaest novih otoka i šest tjesnaca. Te su informacije povećale pretenzije Rusije na to sporno područje od 1,2 milijuna četvornih kilometara za koje je 2015. u UN-u zatražila da bude pod njezinim suverenitetom.

Moskva se usto nada da će iskoristiti prolaz Sjever - Istok koji povezuje Atlantski ocean s Tihim preko Arktika i treba Rusiji olakšati dopremu ugljikovodika u jugoistočnu Aziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:55