OSTAJU PRI SVOME

Ruska vojska odbacila kritike SAD-a glede novog incidenta na Baltiku

 Reuters

Ruska vojska odbacila je u nedjelju kritike zapovjedništva američke vojske u Europi da je ruski zrakoplov izveo agresivne letove nedaleko američkog izviđačkog zrakoplova nad Baltičkim morem, što je drugi incident u toj regiji između hladnoratovskih neprijatelja u posljednjih tjedan dana.

Pod predsjednikom Vladimirom Putinom ruska vojska je ojačana povećanim ulaganjem i ambicioznim naoružavanjem dok Moskva, optužujući NATO za širenje prema ruskim granicama, nastoji slijediti agresivniju vanjsku politiku.

Najnoviji incident dogodio se u četvrtak kada je ruski zrakoplov Su-27 "izveo nepravilne i agresivne manevre" leteći unutar nešto više od 15 metara od američkog aviona RC-135, rekao je glasnogovornik zapovjedništva Danny Hernandez.

On je kazao, odgovarajući na pitanje CNN-a, da je SAD uputio prosvjed Moskvi.

"Nesigurne i neprofesionalne akcije jednog pilota mogu dovesti do nepotrebne eskalacije napetosti između zemalja", istaknuo je.

Rusija je odbacila to izvješće ustvrdivši da je ono "u suprotnosti sa stvarnošću" te da je njezina zračna obrana morala brzo poslati zrakoplov nakon što je nad Baltičkim morem otkrila neidentificiranu metu koja se velikom brzinom uputila prema njezinim granicama.

Nakon uspostave "vizualnog kontakta" s ruskim Su-27, američki izviđački zrakoplov je promijenio smjer i udaljio se od ruskih granica, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov. Dodao je da je let ruskog borbenog zrakoplova bio u skladu s međunarodnim pravom i da nije bilo izvanrednih situacija.

Taj se incident dogodio samo dva dana nakon što su dva ruska bombardera Su-24 izvela letove blizu američkog broda u Baltičkom moru. Američki vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je u srijedu da su ruski vojni zrakoplovi izveli niz "agresivnih" preleta iznad američkog ratnog broda u međunarodnim vodama u Baltičkome moru što je izgledalo kao simulirani napad.

Američki državni tajnik John Kerry osudio je takve incidente nazvavši ih opasnim.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12