AFERA TROVANJA

RUSKI MEDIJI DANIMA SU ŠUTJELI, A ONDA SU KRENULI U NAPAD 'Svi izdajicama koji mrze svoju zemlju poručujem: Nemojte živjeti u Britaniji'

 
 Screen shot

Voditelj na ruskoj TV postaji pod kontrolom Kremlja, izrekao je u srijedu, čini se, prilično izravnu prijetnju svima onima koji razmišljaju o tome da postanu dvostruki agenti, piše Daily Mail.

'Nikome ne želim smrt, ali čisto edukacija radi, imam upozorenje za sve one koji sanjaju o takvoj karijeri', rekao je voditelj Kirill Kleimenov u emisiji Vremya, na Kanalu 1.

'Posao profesionalnog izdajnika najopasniji je na svijetu', rekao je voditelj naglasivši da oni koji su odabrali takav život rijetko dožive zrelu dob.

Kleimenov je nadalje objasnio da pretjerana konzumacija alkohola, ovisnost o drogama, stres i depresija često vode srčanom udaru pa čak i samoubojstvu što su sve 'profesionalne bolesti jednog izdajice'.

Osim toga, savjetovao je svim 'izdajicama koji u svoje slobodno vrijeme mrze svoju zemlji', da kao utočište ne odabiru Veliku Britaniju.

'Ondje nešto nije u redu. Možda je klima, no posljednjih godina dogodilo se mnogo neobičnih incidenata s kobnim posljedicama.'

Ton ove emisije bio je značajno drugačiji od ostalog večernjeg programa u kojem je dominiralo poricanje umiješanosti Kremlja u posljednje ubojstvo ruskog agenta.

Na kanalu NTV – kojeg kontrolira državna naftna kompanija Gazprom - voditelj je rekao da zapadni mediji optužuju Rusiju da je otrovala Sergeja Skripala iako za to nemaju nikakvih dokaza. Ovo je prvi put da su se državni mediji dotaknuli slučaja Skripal, o kojemu su dosada šutjeli.

Reporterka iz Londona, Liza Gerson, pozvala se na istragu britanskog Porton Downa naglasivši da su testirali otrovne kemikalije koje su upotrebljavane protiv njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu.

Novinarka je također kritizirala upozorenje Borisa Johnsona Rusiji, rekavši kako je ministar vanjskih poslova poznat po 'nepredvidljivim budalaštinama' i zapravo je 'malo dijete u odijelu odraslog čovjeka'.

S druge strane, voditelj na ruskom kanalu Rossiya 1 optužio britanske vlasti da u istragu nisu ni pokušale uključiti rusku stranu, no unatoč tome su 'pronašli trag koji vodi do Moskve'.

U međuvremenu je istraga o trovanju Sergeja Skripala (66) i njegove kćeri Julije (33), proširena i na okolicu Salisburyja gdje je agent živio. Policija je potvrdila da je ukupno 21 osoba, uključujući Skripala i njegovu kćer, završila u bolnici vezano uz slučaj trovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08