NEPRAVDA

RUSKI SUD OSLOBODIO GLUMCA USTINOVA ZBOG NEGODOVANJA JAVNOSTI Optužen je za napad na policajca pri uhićenju, ali na snimci se to ne vidi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2019. u 14:07

Defendant Pavel Ustinov, accused of using violence against a police officer during an unauthorized rally to demand free elections, attends a court hearing in Moscow, Russia September 16, 2019. REUTERS/Evgenia Novozhenina
REUTERS

Pavel Ustinov

Ruski sud oslobodio je glumca Pavela Ustinova pod uvjetom da ne napusti Moskvu, izvijestili su u petak državni mediji.

Osuđivanje manje poznatog 23-godišnjeg glumca ovog tjedna na tri i pol godine zatvora zbog navodnog napada na policajca tijekom njegova uhićenja na prosvjedu potaknulo je negodovanje javnosti.

U videu koji prikazuje njegovo uhićenje ne vidi se navodni napad. Ustinov navodi da nije sudjelovao na prosvjedu.

Online peticija za njegovo oslobađanje prikupila je 150.000 potpisa.

Sud će ponovno razmotriti Ustinov slučaj sljedeći četvrtak.

Čelnik vladajuće stranke Ujedinjena Rusija i zamjenik predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta, Andrej Turčak kritizirao je sudsku osuđujuću presudu.

"Situacija u kojoj se pronašao glumac Pavel Ustinov je nesumnjivo nepravedna. Nemoguće je to ignorirati i šutjeti", oglasio se Turčak.

Ruska pravoslavna crkva rekla je da će razmotriti slučaj. Crkva je blisko povezana s ruskom vladom.

Incident se dogodio usred vala prosvjeda koji su izbili posljednjih mjeseci nakon što su izborna povjerenstva zabranila oporbenim političarima sudjelovanje na lokalnim i regionalnim izborima u Moskvi.

Na izborima održanim prošli tjedan je Ujedinjena Rusija, koja se bori očuvati popularnost, zadržala kontrolu na gradskim vijećem, ali je izgubila trećinu zastupničkih mjesta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo