BEZ JEDINSTVENOG STAJALIŠTA

Ruski veleposlanik kaže kako bi prisiljavanje BiH da ide prema NATO-u dovelo do problema

Milorad Dodik
 Tom Dubravec / CROPIX

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini ocijenio je u srijedu u Mostaru da bi prisiljavanje BiH da pristupi NATO-u dovelo do problema budući da o članstvu u Savezu u zemlji ne postoji jedinstveno stajalište.

- Nisam protiv toga da BiH bude u NATO-u. Treba malo više obratiti pozornost tijekom te odluke za sve strane jer to može donijeti samo nove probleme - rekao je ruski veleposlanik Peter Ivancov držeći predavanje o temi ''Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa'' na Sveučilištu u Mostaru.

Pojasnio je kako u BiH ne postoji konsenzus oko članstva u NATO-u budući da se predstavnici srpskih stranaka protive napredovanju prema Sjevernoatlantskome savezu. Po Ivancovu, odluku trebaju samostalno donijeti u BiH, bez postavljanja ultimatuma izborom NATO-a ili Rusije.

- Ne treba se pitati ili NATO ili Rusija, ili Rusija ili EU. Bosna i Hercegovina trebala bi sama donijeti odluku o ulasku u NATO - rekao je ruski veleposlanik.

Ivancov je naglasio kako je želja većine stanovništva da bude dio EU, što nije slučaj s članstvom u NATO-u.

- Ja sam za to da BiH sama treba donijeti odluku gdje bi htjeli biti. To je vaša odluka, ne moja - rekao je ruski veleposlanik u BiH.

Sve srpske stranke u Bosni i Hercegovini protive se napredovanju BiH prema NATO-u. Ovoga tjedna Savez za promjene kojega predvodi SDS i dio je odlazeće strukture državne vlasti odbio je stavljanje nacionalnog godišnjeg pregleda obrane kao točke na dnevni red Vijeća ministara čijim potvrđivanjem bi BiH pokrenula Akcijski plan za članstvo s NATO savezom. Identična stajališta imaju i u SNSD-u Milorada Dodika.

Oko članstva u NATO-u, kao oko malo čega, posve su jedinstvene hrvatske i bošnjačke stranke u BiH inzistirajući da ova zemlja što prije aktivira MAP te započne proces približavanja Sjevernoatlantskome savezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08