PETER IVANCOV

Ruski veleposlanik u BiH: Stabilnost u regiji ovisi o odnosima Hrvatske i Srbije

Peter Ivancov
 ambasada Ruske Federacije u BiH

Stabilnost u jugoistočnoj Europi ovisi o odnosima Hrvatske i Srbije, a oni izravno utječu i na stanje u Bosni i Hercegovini, ocijenio je ruski veleposlanik u toj zemlji Peter Ivancov u intervjuu koji je u subotu objavio banjolučki list "Glas Srpske", dok je predsjednik RS Milorad Dodik u odvojenom istupu najavio jačanje veza tog entiteta s Rusijom.

Ivancov je ponovno odbacio tvrdnje da se njegova zemlja miješa u unutarnje odnose u BiH preko veza koje je učvrstila s vlastima u Republici Srpskoj kao i da time pokušava nametnuti svoj utjecaj na Balkanu.

"Rusiia se nikada ne miješa u unutarnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju suradnje. Teza o nekom 'utjecaju' Rusije u BiH dolazi izvana", kazao je Ivancov, no istodobno se odlučno usprotivio mogućem održavanju zajedničke vojne vježbe oružanih snaga BiH i američke vojske na poliginu Manjača pokraj Banje Luke na proljeće naredne godine.

Najava organiziranja takve vježbe postala je udarnom temom medija u RS koji su bez dokaza tvrdili kako je odlučeno da će američki zrakoplovi A-10 pritom koristiti streljivo s osiromašenim uranijem.

Takve tvrdnje su demantirali i iz Ministarstva obrane BiH i iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, no mediji bliski režimu Milorada Dodika nastavili su ih ponavljati, a tome se pridružio i ruski veleposlanik konstatacijom kako bi to "bio zločin".

Njegovo je stajalište kako je već sama najava vojne vježbe na Manjači podignula napetosti u BiH uz zaključak kako to ne doprinosi stabilnosti u zemlji.

Ivancov je ponovio kako se Moskva protivi bilo kakvim intervencijama visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, a za svoju zemlju je kazao kako političarima u BiH pokušava pomoći da kompromisom dođu do rješenja za otvorena pitanja.

Predsjednik RS Dodik je u odvojenom intervjuu za Televiziju RS (RTRS) izjavio kako vjeruje u dalje učvršćenje odnosa s Rusijom te kako se nada da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u lipnju posjetiti Banju Luku. Dodik pojašnjava kako je Lavrov taj poziv "zapisao u svoj notes".

Dodik se ranije ovog tjedna u Beogradu sastao s Lavrovom, a za RTRS je kazao kako su razgovarali o "nepotrebnom širenju proturuske histerije u regiji i u BiH".

"Rusija ne želi ništa osim Daytonskog sporazuma, spremna je stati iza stajališta Srbije i to su jasno formulirali: 'Mi stojimo iza politike Srbije, a politiku Srbije definira Srbija.' Tako su i nama kazali: 'Mi stojimo iza Daytonskog sporazuma, teritorijalni integritet BiH je neupitan'. Vi u BiH se možete dogovarati, mi poštujemo vaš dogovor i to je ono što oni rade", kazao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44