ZABRANJUJU IH

RUSKI VRHOVNI SUD PROGLASIO JEHOVINE SVJEDOKE EKSTREMISTIMA 'Uništavaju obitelji, siju mržnju, prijete... Moraju svu svoju imovinu predati državi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2017. u 21:06

General view of hall where some 15,000 Jehovah's Witnesses attend a four-day International Assembly in Bordeaux, southwestern France, July 31, 2009. Jehovah's Witnesses gather in ten French cities during an International Assembly from July 30 through August 2. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE RELIGION) - RTR26A23
Regis Duvignau / REUTERS

Ruski Vrhovni sud u četvrtak je presudio da su Jehovini svjedoci 'ekstremistička organizacija' i da svu svoju imovinu moraju predati državi, prenose ruske novinske agencije.

Agencija Interfax prenosi izjavu Sergeja Čerepanova, predstavnika Jehovinih svjedoka, koji je istaknuo da će se ta religijska skupina žaliti na odluku Europskom sudu za ljudska prava.

Ruske vlasti su stavile nekoliko njihovih publikacija na listu zabranjene ekstremističke literature, a tužitelji su tu organizaciju prozvali da uništava obitelji, sije mržnju i prijeti životima.

Jehovini svjedoci su religiozna skupina sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja je poznata po propovijedima od vrata do vrata, odbijanjem vojne službe i transfuzije krvi. Organizacija se proširila diljem svijeta, te sad ima oko 8 milijuna aktivnih članova.

Protiv nje su se vodili procesi u nekoliko država, većinom zbog njezinog pacifizma i odbijanja transfuzija, no Rusija je predvodnik onih koji ju prikazuju kao ekstremistički kult.

Opširnije


Izdvajamo