LJUBAV NA RATIŠTU

S bojišnice se kući povlači 10 trudnih vojnikinja

Britanski se vojnici šale da je u Afganistanu očito ‘nešto u vodi’, tvrdi jedan izvor
 AP

LONDON - Britanija je iz Afganistana morala povući čak deset svojih vojnikinja jer su ostale trudne. Pravilo “nema diranja”, koje za britanske trupe vrijedi u borbenim područjima, očito je više nego prekršeno.

Vojska nije previše komentirala tu vijest (vojnici se navodno šale da je “možda nešto u vodi”), kao ni podatak da je od kraja travnja do listopada ove godine iz Afganistana više od stotinu puta zatražen test na trudnoću. No, bivši potpukovnik Robin Matthews istaknuo je da ga to ne čudi jer vojnici žive izolirani i u teškim uvjetima, svjesni da im svaki dan može biti posljednji.

Novo lice vojske

- Danas velik broj žena služi na bojištu i lice vojske potpuno je izmijenjeno. To je novo našoj vojsci u Aganistanu. Ratni uvjeti jačaju veze između muškaraca i žena na frontu pa je neizbježno rađanje veza među nekima od njih - objasnio je Matthews. Istaknuo je kako je ova vijest ipak najbolji dokaz da “naši ljudi koji se bore protiv talibana nisu izgubili ljudskost”.

U Afganistanu je trenutno 700 žena i 8500 muškaraca iz britanske vojske. Žena nema u pješadiji, no mnoge borbene postrojbe imaju medicinske sestre i liječnice koje idu na prvu liniju. Mnogo je žena i u logistici, a vrlo je često riječ o djevojkama koje su 18-godišnjakinje ili u ranim 20-ima.

Odnosi među vojnicima u borbenim područjima strogo su zabranjeni kako ne bi utjecali na učinkovitost jedinice. U Britaniji su dozvoljeni, no samo ako par nije dio istog zapovjednog lanca. Protiv oženjenih vojnika koji počine preljub moguć je disciplinski postupak zbog štete ugledu vojske.

Nema mjesta kazni

No, vojnikinje koje su ostale trudne u misiji u Afganistanu neće biti kažnjene. - Iako su prekršile pravilo, malo bi se postiglo time da ih se disciplinira - objasnio je jedan vojni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14