OSAMNAESTOGODIŠNJI RAT

SAD ĆE U AFGANISTANU ZADRŽATI 8.600 VOJNIKA ČAK I AKO PREGOVORI S TALIBANIMA ZAVRŠE USPJEŠNO Donald Trump tvrdi da će tamo 'uvijek biti prisutni'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2019. u 17:59

U.S. President Donald Trump speaks as he meets Egypt's President Abdel-Fattah el-Sisi (not pictured) for bilateral talks during the G7 summit in Biarritz, France, August 26, 2019. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS

Donald Trump

Sjedinjene Države će zadržati 8.600 vojnika u Afganistanu pošto potpišu ugovor o kojemu trenutačno pregovaraju s talibanima i kojim žele zaustaviti osamnaestogodišnji rat, rekao je u četvrtak Donald Trump.

"Smanjit ćemo broj vojnika na 8.600 i zatim ćemo vidjeti što dalje", rekao je američki predsjednik u razgovoru za radio Fox News. "Uvijek ćemo biti prisutni u Afganistanu", dodao je.

Između 13.000 i 14.000 američkih vojnika trenutačno je raspoređeno u toj zemlji u kojoj je SAD intervenirao 2001. kako bi uništio džihadističku mrežu al Qaedu odgovornu za napade 11. rujna i srušio tadašnju talibansku vlast u Kabulu.

Talibani od tada nisu prestajali s pobunom, a američke snage su na vrhuncu sukoba 2011. imale 98.000 vojnika.

Republikanski predsjednik je usto upozorio da će Washington u slučaju novog napada koji bi se eventualno planirao u Afganistanu protiv SAD-a, vratiti sa snagama "većim no ikad".

SAD već godinu dana u Dohi, u Kataru vodi izravne pregovore s talibanima koji su ušli u završnu fazu.

Glavna tema pregovora je veće ili manje vojno povlačenje Amerikanaca popraćeno vremenskim planom, u zamjenu za obećanje pobunjenika da al Qaeda i druge "terorističke" skupine neće više djelovati na teritoriju koje oni kontroliraju.

Američki predsjednik je istaknuo da povlačenje neće biti posvemašnje, nego će zadržati snage kadre da pružaju "važne obavještajne podatke". "Moramo i ubuduće biti prisutni", rekao je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo