PREMA UPUTAMA PREDSJEDNIKA TRUMPA

SAD JE PRIPREMIO VOJNU OPCIJU ZA SJEVERNU KOREJU 'Radimo na razvijanju vjerodostojne, održive vojne opcije'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.08.2017. u 18:30

Chairman of U.S. Joint Chiefs of Staff Joseph Dunford (C) meets China's Central Military Commission Vice Chairman Fan Changlong (L) at the Bayi Building in Beijing, China, August 17, 2017. REUTERS/Thomas Peter TPX IMAGES OF THE DAY
Thomas Peter / REUTERS

Joseph Dunford sastao se zamjenikom rukovoditelja Središnjeg vojnog vijeća Kine Fan Changlongom u Peking u četvrtak 17. kolovoza

 

Sjedinjene Države su pripremile vojnu opciju za Sjevernu Koreju, rekao je u četvrtak načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford i time, kako se čini, djelomice osporio tvrdnje glavnog stratega Bijele kuće Stevea Bannona.

Zveckanje oružjem između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una kulminiralo je Kimovom prijetnjom raketnim napadom na otok Guam, američki teritorij u Pacifiku, na što je Trump zaprijetio "vatrom i bijesom" Kimu ne prestane li provocirati. Južna Koreja, američka saveznica, rekla je da nikakva akcija ne može početi bez njezina odobrenja.

Ratnu retoriku pokušao je u srijedu ublažiti glavni strateg Bijele kuće Bannon. "Sve dok netko ne riješi dio jednadžbe koja pokazuje da 10 milijuna ljudi u Seulu neće umrijeti u prvih 30 minuta uporabe konvencionalnog oružja, ne znam o čemu razgovaramo, tu nema vojnog rješenja", rekao je Bannon za American Prospect.

General Dunford je novinarima u Pekingu djelomice opovrgnuo Bannonove riječi. "Predsjednik nam je izravno rekao da razvijemo vjerodostojne, održive vojne opcije. I upravo to činimo", rekao je Dunford.

Ponovio je da bi bilo "apsolutno užasno rješavati problem vojnim putem" i dodao: "Svi radimo, i želim to naglasiti, svi radimo na tome da to riješimo mirnim putem".

Dunford, koji boravi u Pekingu u sklopu puta po regiji u pokušaju da smanji napetosti na Korejskom poluotoku, rekao je to prije sastanka s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, jedinim stvarnim saveznikom komunističke Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In rekao je da su se njihovi američki saveznici suglasilo da nikakvu vojnu akciju protiv Pyongyanga neće poduzimati bez prethodnih konzultacija sa Seulom.

"Mogu pouzdano reći da neće biti više nikada rata na Korejskom poluotoku", rekao je Moon u izjavi datoj u povodu prvih 100 dana svoje dužnosti.

SAD i Trump pristali su razgovarati o svim potencijalnim akcijama s Južnom Korejom "bez obzira kakve prirode bile te opcije", rekao je Moon.

Japan, država koju se SAD obvezao štititi, zatražio je raspoređivanje proturaketnog sustava na kopnu, piše poslovni list Nikkei.

O sjevernokorejskoj prijetnji s američkim dužnosnicima trebaju razgovarati japanski ministri, piše agnecija Kyodo.

Japan je postavio četiri presretača raketa u zapadnom dijelu zemlje u subotu, objavilo je ministarstvo.

Pyongyang je upozorio da će njegove rakete prijeći japanske pokrajine Shimane, Hirošimu i Kochi prije nego dođu do Guama.

Rusija upozorava: 'Napad bi mogao dovesti do goleme tragedije s golemim brojem civilnih žrtava'

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u četvrtak da bi vojni napad na Sjevernu Koreju doveo do "goleme tragedije" s "golemim brojem civilnih žrtava".

Sve upletene strane trebale bi se suzdržati i spriječiti da situacija prijeđe "točku s koje nema povratka", rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova, a prenosi TASS.

Ne postoji alternativa za mirno rješenje napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, dodala je.

Rusija i Kina pokušavaju postići mirovni sporazum po kojem bi Sjeverna Koreja obustavila svoj nuklearni program u zamjenu za prekid južnokorejskih vojnih vježbi s SAD-om, podsjeća TASS.

Hina

 

ELIPSO

Izdvajamo