TOP SECRET

SAD objavio kartu tajnih nuklearnih lokacija

Izvješće na 266 stranica pojavilo se na web stranici,a uklonjeno je tek nakon nekoliko upita novinara

BOSTON - Izvješće američke vlade s detaljnim informacijama o stotinama civilnih nuklearnih postrojenja i programa pojavilo se u ponedjeljak na jednom vladinom siteu.

No, da skandal bude još veći, nije objavljen samo suhoparni dokument dug 266 stranica, nego i vrlo precizni planovi na kojima se, među ostalim, nalaze stovarišta nuklearnog goriva za izradu nuklearnog oružja.

Putokaz teroristima

Dakle, teroristi zainteresirani da se dokopaju obogaćenog urana dobili su putokaz gdje ga mogu naći, a svi ostali precizne podatke o američkom civilnom nuklearnom programu.

Vijest o ovom skandalu objavio je ugledni New York Times koji navodi da je izvješće “uklonjeno u utorak, odmah nakon što su njihovi novinari pitali nadležne o kakvom je dokumentu riječ”. Dakle, ne samo da su tajni materijali objavljeni, nego nitko toga nije ni bio svjestan.

I dok atomski eksperti ozbiljno raspravljaju o tome koliko je ova pogreška ugrozila američke interese, iz vlade su odmah krenuli u akciju kontrole štete pa ističu kako je izvješće, nakon Kongresne revizije, trebalo biti proslijeđeno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, kao dio procesa otvaranja SAD-a strožoj inspekciji, uz nadu da će to potaknuti i ostale - posebno Iran - da slijede taj korak. No, jasno je da tajni dokument, označen kao “visoko povjerljiv s osjetljivim uputama“, ipak trebao proći još jednu reviziju prije slanja u Beč.

U dokumentu se ne nalaze nikakve vojne informacije niti podaci o arsenalu nuklearnog oružja što bi imalo vjerojatno bitno ozbiljnije posljedice.

Pažljivi će čitatelj dokumenta pronaći vrlo detaljne podatke o tri američka laboratorija za nuklearno oružje, onom u Los Alamosu, Livermoru i Sandiji, kao i desecima drugih državnih i privatnih nuklearnih centara.

Skladište goriva

Jedno pak od najozbiljnijih otkrića ono je o nacionalnom laboratoriju u Oak Ridgeu u Tenesseeju. Ondje se naime nalazi i ograđeni kompleks Y-12 za proizvodnju obogaćenog urana koji se naziva “Fort Knox za obogaćeni uran” (Fort Knox je lokacija na kojoj se čuvaju američke zlatne rezerve). Priložena je i mapa koja označava točne pozicije skladišta nuklearnog goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25