TRKA U NAORUŽAVANJU

SAD ostavio Rusiji samo Siriju kao kupca oružja

SAD je uspio gotovo cijelu regiju pretvoriti u svoje tržište, uz iznimku Sirije koju kontrolira Moskva
 AFP

ZAGREB - Aviokompanije bilježe milijune putnika manje, autoindustrija se bolno, uz izdašne državne potpore oporavlja, financijska industrija polagano staje na još klimave noge... No, jedna industrijska grana ne samo da nije uopće doživjela recesiju nego je protekle tri godine uredno rasla (od 2005. do 2009. godine doživjela je rast od 22 posto u odnosu na razdobllje od 2001. do 2004.). Nije to nanotehnologija ili neka od modernih industrija koja bi nam trebala donijeti budućnost neovisnu o fosilnim gorivima: riječ je o industriji oružja. A najveći su kupci zemlje u razvoju koje, dakle, žrtvuju svoj razvoj nauštrb sigurnosti.

Vahabitska kraljevina

A takav se trend nastavlja i ove godine. Prošli je tjedan svijet ostao zapanjen pred najvećim ugovorom o prodaju oružja koji će sklopiti SAD i Saudijska Arabija - vahabitska kraljevina, koja ženama ne dopušta voziti automobile, čak će 60 milijardi svojih petrodolara utrošiti na američke ratne zrakoplove, helikoptere, raketne sustave. Naime, kraljevska kuća u Rijadu želi biti vojno moćna barem kao Iran, a mora i ojačati svoje kapacitete na jugu gdje joj sve veće probleme zadaju jemenski pobunjenici.

Već dvije godine kupovine

Ta je vijest ozbiljno prodrmala Srednji istok na kojem otvoreno gomilanje oružja traje najmanje dvije godine, otkad se prvi put pojavila informacija da je Izrael spreman vojnim putem zaustaviti iranski nuklearni program ako diplomacija ne poluči za Jeruzalem zadovoljavajuće rješenje.

Bombe protiv bunkera

U medije je zatim procurila informacija da Izrael od SAD-a očekuje isporuku bombi koje mogu probiti bunkere ukopane u zemlju, nakon toga se pojavila informacija da Izrael i SAD kupuju i skladište velike količine goriva za borbene zrakoplove i konačno vijest da će Washington u savezničkim zemljama Zaljeva rasporediti raketne sustave Patriot. Kuvajt, Bahrein, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati boje se da bi i oni mogli biti meta iranske odmazde ako Izrael udari. SAD ih stoga umiruje nudeći im zaštitu od raketnog napada, koju će oni, jasno, platiti (ima se novca od nafte). Početkom godine i Egipat je kupio američko oružje za 3,2 milijarde dolara, na listi kupaca našao se i Jordan, pa i Maroko. SAD je tako uspio gotovo cijeli Srednji istok (Izrael nećemo posebno ni spominjati) pretvoriti u svoje tržište gdje mu je iz ruku iskliznula samo Sirija koja je konačno uspjela privoliti Rusiju da joj isporuči dva svoja proturaketna sustava P-800 Jahont (što je izazvalo histeriju u Izraelu jer bi se te rakete mogle pojaviti u rukama terorista iz Hezbolaha). Iran pak intenzivno radi na modernizaciji svog naoružanja (nedavno je predstavio svoju bespilotnu letjelicu), ali kako se nalazi pod sankcijama UN-a, do modernih, sofisticiranih sustava dolazi ilegalno (ali u tu svrhu ne štede svoje dolare). Rusija, pak, pomažući iranski nuklearni program, nastoji sačuvati još jednu točku u ovoj regiji u kojoj će kasnije moći tržiti svoje oružje. No, Moskva nije pretjerano zabrinuta što ju je SAD izgurao iz ove regije - njezine su nove mušterije Indija, Kina i Venezuela, Francuska svoje leno ima u Africi, Velika Britanija u svojim bivšim kolonijama, Njemačka se pak provuče svuda uz svoje ostale proizvode.

Podjela tržišta

Pet je najvećih svjetskih proizvođača dakle lijepo podijelilo tržište smrti, bez puno svađe, puno bolje nego kad je riječ o bilo kojem drugom proizvodu, svjesni da zapravo posla ima za sve njih podjednako.

Irak obnovio ugovore o prodaji oružja sa Srbijom

U cijeloj je regiji posebno specifičan slučaj Iraka. Ta je zemlja sve donedavno bila zapravo protektorat SAD-a, ali i Amerikanci su bili svjesni da ne mogu mijenjati cijeli vojni arsenal. A on je u velikoj mjeri bio sastavljen na bazi oružja kupljenog od bivše Jugoslavije. Stoga su u Beogradu brzo shvatili da tu postoji veliki prostor za trgovinu i Srbija ima sklopljen ugovor o isporuci oružja. U travnju ove godine srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac je izjavio kako su Iračani zadovoljni ispunjavanjem ugovora te kako se pregovara o novom ugovoru o isporuci streljiva svih kalibara.

Najveći izvoznici oružja (2009.)

SAD

Rusija

Njemačka

Velika Britanija

Francuska

Španjolska

Najveći uvoznici oružja (2009.)

Indija

Singapur

Malezija

Južna Koreja

Grčka

Pakistan





Bogate zemlje prodaju oružje, one u razvoju ga kupuju. Iz tog pravila ispada samo Grčka koja i ove godine planira kupovine.

(izvor: Stockholm International Peace Research Institute)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:23