MIKE POMPEO

SAD planira uvesti zabranu izdavanja viza osoblju Međunarodnog kaznenog suda

Američki državni tajnik Mike Pompeo
 Kacper Pempel / REUTERS

SAD će uvesti ograničenja za izdavanje viza osobama koje sudjeluju u istragama Međunarodnog kaznenog suda (ICC), što je mjera kojom se želi spriječiti da sud progoni SAD i njegove saveznike zbog zločina u Afganistanu, objavio je u petak državni tajnik Mike Pompeo.

Trumpova administracija je u rujnu prošle godine najavila da će, ako sud otvori istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, razmotriti mogućnost da istražiteljima i sucima ICC-a zabrani ulazak u SAD, zamrzne njihovu imovinu ondje i procesuira ih pred američkim sudovima.

Pompeova izjava prvi je korak u tome smjeru.

"Objavljujem politiku po kojoj će SAD uvesti ograničenja za izdavanje viza pojedincima koje sudjeluju u istragama ICC-a protiv američkih vojnika", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Washingtonu.

"Cilj tih ograničenja je da odvratimo ICC i od progona naših saveznika, uključujući Izraelce, bez njihova pristanka", dodao je.

Direktorica Human Rights Watcha, Andrea Prasow tu je odluku nazvala "nasilnim pokušajem kažnjavanja istražitelja" suda.

"Mjere protiv onih koji rade za ICC šalju jasnu poruku ubojicama i mučiteljima: Vaši zločini proći će 'ispod radara'", rekla je Prasow, pozivajući američke zastupnike da ukinu tu odluku i podrže ICC.

Tužitelj ICC-a zatražio je u prosincu 2017. dopuštenje sudaca za pokretanje istrage o navodnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. svibnja 2003, uključujući i u državama gdje CIA ima svoje zatvore.

Suci analiziraju sve dokumente dostavljene tužitelju i odlučuju o tome hoće li odobriti pokretanje istrage.

ICC, koji ima 123 članice uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kada neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinitelje.

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:20