'OSUĐUJEMO NASILJE'

SAD PRATE SITUACIJU U HONG KONGU S 'VELIKOM ZABRINUTOŠĆU' Washington traži suzdržanost nakon što su dvije osobe u bolnicu primljene u kritičnom stanju

 CUPID PRODUCER via REUTERS

Sjedinjene Države izrazile su u ponedjeljak "veliku zabrinutost" zbog situacije u Hong Kongu gdje su dvije osobe u kritičnom stanju nakon prosvjeda koji su se pretvorili u kaotične scene gorućih barikada i suzavca.

"Sjedinjene Države prate situaciju u Hong Kongu s velikom zabrinutošću", rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u priopćenju.

"Osuđujemo nasilje na svim stranama i suosjećamo sa žrtvama nasilja bez obzira na njihovu političku orijentaciju te pozivamo sve strane - policiju i prosvjednike - na suzdržanost."

Protuvladin prosvjednik, kojeg je nastrijelila policija, i muškarac kojeg je zapalio prosvjednik u kritičnom su stanju, priopćeno je iz bolnice u ponedjeljak.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je više od 60 ljudi zaprimljeno u bolnicu i osudila je nasilne prosvjede čije akcije vode Hong Kong prema "rubu s kojeg nema povratka".

SAD je također pozvao Kinu da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom ugovoru potpisanom s Velikom Britanijom 1984. "uključujući obećanja da će Hong Kong 'uživati visoki stupanj autonomije' i da će građani Hong Konga imati slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Prosvjedi koji su započeli prije više od pet mjeseci ne posustaju. Prosvjednici su bijesni zbog kineskog miješanja u slobode u Hong Kongu zajamčene u okviru predaje te bivše britanske kolonije matici zemlji 1997. Službena Kina te optužbe odbacuje kao neutemeljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:16