SAMODOSTATNI SAUDIJCI

SAD prestaju snabdijevati gorivom zrakoplove Saudijske Arabije i koalicije u Jemenu

 REUTERS

Vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv pobunjenih Huta u Jemenu, zatražila je od SAD-a da prekine operacije snabdijevanja gorivom njenih zrakoplova, objavila je u subotu službena saudijska agencija SPA, što je nešto kasnije potvrdio službeni Washington.

"Nedavno su Kraljevstvo i Koalicija povećali svoje kapacitete da samostalno snabdijevaju vlastite zrakoplove gorivom u Jemenu", dodaje SPA. "Kao posljedica toga, a u dogovoru sa SAD-om, koalicija je zatražila prekid potpore u snabdijevanju gorivom za operacije u Jemenu", dodaje agencija.

"Podržavamo odluku Kraljevstva Saudijske Arabije koja je donesena nakon savjetovanja s američkom vladom da počne koristiti vojne kapacitete Koalicije u snabdijevanju zrakoplova gorivom kao potpore u ratu u Jemenu", izjavio je u Washingtonu američki ministar obrane Jim Mattis.

Saudijska Arabija i članice koalicije koji podržavaju snage odane jemenskom predsjedniku Abdu Rabbu Mansouru Hadiju, "stalno traže načine za poboljšanje svog vojnog profesionalizma i samodovoljnosti".

"Zapovjedništvo koalicije izražava nadu da će budući pregovori pod pokroviteljstvom UN-a u trežoj zemlji dovesti do rješavanja sukoba", dodaje SPA.

Nakon neuspjeha posredovanja UN-a u rujnu da se pronađe političko rješenje sukoba, koalicija je najavila obnavljanje napada na stratešku luku Hodeida u zapadnom dijelu Jemena, što se pojačalo nakon 1. studenog.

Borbe za ponovno preuzimanje Hodeide iz ruku pobunjenika koji kontroliraju grad ugrožavaju mirovne napore SAD-a i UN-a koji se nadaju da će ponovno uspjeti sazvati pregovore do kraja godine.

Koalicija se "nada da će vidjeti kraj agresije paravojnih snaga Huta, koji uživaju potporu Irana, na jemenski narod, zemlju i regiju, a posebice kraj prijetnji balističkim raketama i dronovima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:06