SLOVENIJA

SAD protiv potpisa za ruski plinovod?

Former U.S. Secretary of State Madeleine Albright speaks at the Women's Conference 2009 in Long Beach, California October 27, 2009. REUTERS/Phil McCarten (UNITED STATES POLITICS)
 REUTERS

LJUBLJANA - Posjet bivše američke državne tajnice Madeleine Albright u bilo koju zemlju izaziva veliko zanimanja i politike i medija.

Konferencija o NATO

Bilo je najavljeno da u Sloveniju dolazi kako bi sudjelovala na konferenciji o budućem strateškom konceptu djelovanja NATO-a koja se sutra održava na Brdu kod Kranja. No, u srijedu navečer se čulo da posjet gospođe Albright ima i druge dimenzije. Osim susreta s premijerom Borutom Pahorom, Albright je, naime, zatražila i susret s ministrom gospodarstva Matejom Lahovnikom.

Stoga je komercijalna televizija POP - TV objavila da će bivša državna tajnica od slovenske vlade zatražiti da odustane od potpisivanja sporazuma s Rusijom o plinovodu Južni tok.

Još u doba vlade Janeza Janše govorilo se o enrgetskim projektima s Moskvom, pa i o ulasku Lukoila u Petrol. To je kasnije zaustavljeno, a spekuliralo se da je projekt zaustavljen zbog miga iz Washingtona.

Nuklearna elektrana

Slovenski su mediji objavili da bi Pahor trebao sporazum o Južnom toku potpisati sutra, prije utakmice Rusije i Slovenije. No, slovenski mediji navode kako bi Albright mogla Lahovniku, koji je pregovorao s Moskvom, izraziti rezerve o tom projektu, te podržati jači angažman u projektu plinovoda Nabucco, iza kojeg stoji EU, a podupire ga i SAD. Vjeruje se da će Albright izraziti zanimanje američkih kompanija da sudjeluju u planiranoj gradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (prvi je blok gradio američki Westinghouse).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:47