ISTRAGA UBOJSTVA U MORNARIČKOJ BAZI

SAD protjeruje 21 saudijskog kadeta nakon pucnjave na Floridi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.01.2020. u 23:40

US Attorney General, William Barr (L), and FBI Deputy Director David Bowdich (R) hold a press conference, regarding the December 2019 shooting at the Pensacola Naval air station in Florida, at the Department of Justice in Washington, DC on January 13, 2020. - The United States will send 21 Saudi military trainees back to the Gulf kingdom after an investigation into the fatal shooting of three American sailors last month, the Justice Department announced Monday.
AFP

William Barr

Dvadeset i jedan saudijski vojni kadet na obuci u SAD-u bit će protjeran iz zemlje nakon istrage ubojstva trojice Amerikanaca koje je krajem prošle godine u mornaričkoj bazi ubio saudijski časnik, u incidentu koji je američki državni odvjetnik William Barr u ponedjeljak nazvao terorističkim činom.

Napad 6. prosinca zakomplicirao je američko-saudijske odnose u vrijeme zategnutih odnosa između SAD-a i Irana, regionalnog rivala Saudijske Arabije.

Zamjenik šerifa ustrijelio je napadača, časnika saudijskog zrakoplovstva Mohameda Saeda Alšamranija u incidentu u Pensacoli.

Barr je rekao da je 21 kadet "skinut s programa obuke" u američkoj vojsci i da će kasnije u ponedjeljak napustiti SAD, nakon što je istraga pokazala da su posjedovali dječju pornografiju ili profile na društvenim mrežama s islamističkim i protuameričkim sadržajem.

Barr je na konferenciji za novinare rekao kako nema dokaza da su kadeti unaprijed znali za napad.

"To je bio teroristički čin", istaknuo je Barr. "Istraga je pokazala da je napadač bio motiviran džihadističkom ideologijom", dodao je.

Potvrdio je da je Saudijska Arabija pružila punu pomoć američkim istražiteljima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo