KRŠENJE ZAKONA

SAD RAZBJESNIO KINU Zbog dodavanja nove točke optužnici protiv Huaweija pogoršani diplomatski odnosi dviju zemalja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2020. u 23:27

(FILES) In this file photo taken on January 28, 2020 the logo of Chinese company Huawei is seen at their main UK offices in Reading, west of London, on January 28, 2020. - Huawei was hit February 13, 2020 with new US criminal charges alleging the Chinese tech giant engaged in a
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Američka vlada u četvrtak je dodala nove točke optužnici protiv kineskog proizvođača elektronike Huaweija koja je razbjesnila Kinu i pogoršala diplomatske odnose dviju zemalja.

Nova optužnica, podnesena na saveznom sudu u Brooklynu u državi New York, Huawei optužuje za zavjeru radi kršenja zakona RICO koji se bavi organiziranim kriminalom i reketarenjem te radi krađe trgovinskih tajni šest američkih tehnoloških tvrtki.

Nove točke optužnice su i navodno djelovanje tvrtke u državama koje su pod sankcijama, poput Sjeverne Koreje i Irana.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, prošle se godine proglasio nevinim za optužbu podnesenu u siječnju 2019. za bankovnu i telekomunikacijsku prijevare, kršenje sankcija protiv Irana i opstruiranje pravosuđa.

Globalna financijska direktorica tvrtke Meng Wanzhou, uhićena je u prosincu 2018. u Kanadi na temelju te optužnice. Ona smatra da nije kriva te se protivi izručenju.

Huawei i Meng, kći osnivača tvrtke, u ranijem su slučaju optuženi za pokušaj prijevare HSBC-a i drugih banaka tako što su pogrešno predstavili odnos Huaweija s tvrtkom koja djeluje u Iranu.

Izdvajamo