KRITIKA

SAD Rumunjskoj: Pozivamo vas da odbijete pravosudne reforme koje ugrožavaju borbu s korupcijom

 REUTERS

Sjedinjene Države su u ponedjeljak kritizirale prijedlog pravosudne reforme o kojoj se trenutačno raspravlja u Rumunjskoj i koja bi, tvrde, mogla naškoditi borbi s korupcijom. "Pozivamo rumunjski parlament da odbije prijedloge koji slabe vladavinu prava i ugrožavaju borbu s korupcijom", rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert, izrazivši "zabrinutost" Washingtona.

"Ovaj nacrt zakona koji je prvotno predložilo ministarstvo pravosuđa, ugrožava napredak što ga je Rumunjska ostvarila zadnjih godina u gradnji čvrstih pravosudnih institucija zaštićenih od političkog utjecaja", ocijenila je u priopćenju.

Kritičari nacrta o kojemu raspravlja rumunjski parlament, ističu da on jača nadzor ministarstva pravosuđa nad državnim tužiteljima i ograničava ovlasti državnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije koje je zadnjih godina postiglo zapažen uspjeh.

Rumunjska vlada je u siječnju prvi put pokušala ublažiti zakon o suzbijanju korupcije, ali je morala uzmaknuti pred nezapamćenim narodnim prosvjedima. Nakon toga se mobilizacija nastavila, pa su i u nedjelju tisuće Rumunja prosvjedovale protiv novog teksta lijeve vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:12