DEESKALACIJA

SAD SE DOGOVORIO S TALIBANIMA O SMANJENJU NASILJA Grlić-Radman: 'Eventulano povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirat će se sa SAD-om'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2020. u 20:07

(FILES) In this file photo taken on August 2, 2017 US soldiers keep watch near the wreckage of their vehicle at the site of a Taliban suicide attack in Kandahar. - he United States has secured a seven-day reduction in violence in talks to help seek a negotiated settlement in Afghanistan, Pentagon chief Mark Esper said February 13, 2020. The announcement came as NATO defence ministers met in Brussels and a day after Afghan President Ashraf Ghani reported
AFP

 

MUENCHEN - Sjedinjene Države postigle su dogovor o smanjenju nasilja s talibanima što bi moglo dovesti do povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.

Taj dužnosnik je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu najavio da sedmodnevno razdoblje deeskalacije tek treba početi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper sastali su se u Muenchenu s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

"To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu.

"Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijest o dogovoru s talibanima objavljena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da postoje "veliki izgledi" za postizanje dogovora s talibanima o smanjenju američkih postrojbi u Afganistanu.

Trumpu, koji je više puta obećao zaustaviti "beskrajne ratove", to bi bio važan adut u traženju drugog mandata u studenom ove godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo