TRGOVINA

SAD-u i Kini je dosta, počinju pregovarati o kraju carinskog rata

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump
 REUTERS

Predstavnici Kine i Sjedinjenih Država idući će tjedan u Pekingu razgovarati s namjerom da okončaju trgovinski rat koji šteti i jednoj i drugoj zemlji. Zbog pregovora odgodit će se ranije najavljeno međusobno uvođenje carina.

U Peking s američke strane putuje izaslanstvo američkog ministarstva trgovine, objavilo je jučer kinesko ministarstvo trgovine. Potvrđeno je da će se razgovori održati 7. i 8. siječnja.

Uvoz robe

Trgovinski rat s Kinom košta Ameriku milijarde, iako predsjednik Donald Trump tvrdi da se isplati, objavio je jučer američki Newsweek. Trump je jučer na Twitteru napisao da je ministarstvo financija prikupilo više milijardi dolara zahvaljujući carinama na uvoz robe iz Kine i drugih stranih zemalja “koje nas nisu fer tretirale”. Suprotno Trumpu, u fiskalnoj godini koja je završila krajem rujna Amerikanci su prikupili 7 milijardi dolara carine manje nego prethodne godine, što je pad od 0,2 posto.

Sredinom prosinca na summitu u Argentini američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su da na rok od 90 dana odustanu od uvođenja dodatnih carina, kako bi pokušali postići dogovor. Trump je u predizbornoj kampanji najavio uvođenje carina predstavljajući SAD kao glavnu žrtvu globalizacije. Kineski predsjednik u utorak je poslao Trumpu čestitku u povodu 40. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Washingtona i Pekinga.

“Povijest je dokazala da je suradnja najbolji izbor za obje strane”, poručio je Xi. Odnosi Kine i SAD-a uspinjali su se i padali, ali je u posljednja četiri desetljeća postignut povijesni napredak, što je koristilo objema stranama, ali i snažno pridonijelo svjetskom miru, stabilnosti i progresu, poručio je Xi.

Riskantni krediti

Početkom siječnja SAD je trebao povećati carine na kinesku robu sa 10 na 25 posto, čime bi bio obuhvaćen uvoz težak 200 milijardi dolara. Amerikanci se nadaju da će dogovor biti postignut do 1. ožujka. Trgovinski rat ima negativne posljedice na obje zemlje.

Kineski rast se u zadnjem kvartalu prošle godine smanjio u odnosu na 6,5 posto iz trećeg kvartala, a prema nekim predviđanjima mogao bi u prvoj polovici godine pasti ispod 6 posto, piše South China Morning Post iz Hong Konga, pa je vlada pokrenula kampanju smanjivanja pretjeranog zaduživanja i riskantnih kredita, u strahu od velikog skrivenog duga akumuliranog u desetljeću rasta nakon svjetske financijske krize iz 2008. godine. Istodobno je i američko gospodarstvo u prosincu zabilježilo najveće usporavanje industrijske aktivnosti u proteklom desetljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15