'POSTIGLI NAPREDAK'

SAD UKINUO SANKCIJE SUDANU Njihov predsjednik je nekad ugošćavao bin Ladena, u Haagu je optužen za genocid, a danas od njega traže samo jednu stvar

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 22:14

 • Profimedia, AKG

  Omar Hassan Ahmad Al-Bashir

  SAD je u petak ukinuo dugogodišnje sankcije Sudanu zbog napretka u borbi protiv terorizma i ublažavanja humanitarne krize, a vlada u Kartumu se također obvezala da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom.

  Odlukom koja dovršava proces koji je započeo bivši predsjednik Barack Obama, a kojemu se udruge za ljudska prava protive, predsjednik Donald Trump ukinuo je američki trgovinski embargo i ostale sankcije koje su Sudan gotovo potpuno izolirale od globalnog financijskog sustava i bacile na koljeno sudansko gospodarstvo.

  Američka odluka predstavlja veliki zaokret za vladu predsjednika Omara Hassana al-Bashira, koji je nekada ugošćavao Osamu bin Ladena, a zbog genocida u Darfuru traži ga Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

  SAD je procijenio da je sudanska vlada učinila napredak u borbi protiv terorizma, da radi na rješavanju unutarnjih sukoba i omogućuje dostavu pomoći u Darfur i druga pobunjenička područja.

  Trumpova vlada je uspjela ishoditi od Kartuma obećanje da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom i pratit će da se to strogo poštuje. Washington, međutim, tvrdi da to nije bio uvjet za ukidanje sankcija od kojih su neke bile na snazi 20 godina.

  Izdvajamo