STRAH OD TERORIZMA

SAD usporava povlačenje iz Afganistana

SAD je usporio proces planiranog povlačenja vojnih snaga u Afganistanu i do kraja godine u toj će zemlji i dalje biti raspoređeno 9800 vojnika, izjavio je u utorak američki predsjednik Barack Obama koji je u Bijeloj kući ugostio afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija.

SAD radi na smanjivanju broja trupa u Afganistanu, a krajem naredne godine bi se trebao zadržati tek manji kontigent u američkom veleposlanstvu. Broj vojnika tijekom 2016. još uvijek nije određen.

"Ovaj elastični pristup je odraz našeg osnaženog partnerstva čiji je cilj učiniti Afganistan sigurnijim i spriječiti da se koristi za pokretanje terorističkih napada", rekao je Obama. Afganistanski predsjednik je pozdravio tu odluku i istaknuo da su američki napori u obuci domaćih snaga od "ključne važnosti".

To dodatno vrijeme, kazao je Ghani, omogućit će da dobru obučenost afganistanskih snaga kako bi se mogli usredotočiti na njihovu glavnu misiju.

"Datum povlačenja nećemo mijenjati, no neke postrojbe će dulje ostati ili će se ponovo morati vratiti u Afganistan", pojasnio je Obama.

Borbena misija NATO-a u Afganistanu okončana je u prosincu, no ostalo je oko 10.000 američkih vojnika. Bijela kuća je nagovijestila da bi 2017. u Afganistanu imala oko 1000 vojnika stacioniranih u području američkog veleposlanstva, ali ozbiljno razmišlja o usporavanju povlačenja do tog datuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:03