DOSAD 98 POGINULIH

SAD zbraja žrtve uragana Sandy: Otkrili tijela dvojice dječaka, oluja ih istrgnula iz majčinog naručja

 AP

NOVO 09:19 WASHINGTON - Američka obalna straža priopćila je u četvrtak da prekida potragu za kapetanom broda HSM Bounty koji je u ponedjeljak potonuo ispred obale Sjeverne Karoline u naletu oluje Sandy.

Robin Walbridge (63), kapetan povijesne replike HMS Bountyja s trima jarbolima, proglašen je nestalim u ponedjeljak ujutro.

U trenutku brodoloma na brodu je bilo 16 članova posade, među kojima je 14 spašeno helikopterom. Četrdesetdvogodišnja žena koja je u ponedjeljak navečer pronađena u Atlantiku bez svijesti umrla je poslije u bolnici.

Ta žena, Claudene Christian, bila je, kako javlja kanadska televizija CBC, potomak Fletchera Christiana koji je 1789. preuzeo kontrolu nad originalnim Bountyjem.

"Prekinuti potragu jedna je od najtežih odluka koju moramo donijeti", rekao je kapetan obalne straže Doug Cameron.

HMS Bounty, dug 55 metara, sagrađen je za potrebe snimanja filma "Pobuna na brodu Bounty" (1962.) s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, koji opisuje glasovitu pobunu na britanskom brodu na Tahitiju 1789.

Nakon toga brod se pojavljivao još u nekim filmovima, pa tako i u "Piratima s Kariba" s Johnnyjem Deppom i u desetcima televizijskih serija i povijesnih dokumentarnih filmova.

-------------------------------------------------------------

NEW YORK - Od njujorškog Staten Islanda do popularnih plaža u New Jerseyju, spasilačke službe i vlasti u petak su suočene sa sve više dokaza o razmjerima razorne i destruktivne snage oluje Sandy, koja se očituje i u sve većem broju žrtava i u porastu procjena materijalne štete.

Broj mrtvih popeo se na 98. U gradu New Yorku pronađeno je 40 mrtvih, od čega pola na Staten Islandu, četvrti koja se nalazi u niskoj zoni preko puta njujorške luke i koju je pregazio vodeni val u ponedjeljak.

Među mrtvima na Staten Islandu su i dva brata, stara dvije i četiri godine, koje je bujica odnijela iz naručja njihove majke pošto im se automobil zaglavio u vodenoj prepreci na cesti. Tijela su im pronađena u četvrtak jedno pored drugog.

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i zamjenik ravnatelja federalne agencije za izvanredna stanja Richard Serino u petak će posjetiti Staten Island, čiji stanovnici bijesno tvrde da se taj dio New Yorka i njegove žrtve ignoriraju. Posebno su gnjevni na odluku gradonačelnika Michaela Bloomberga da se u nedjelju ipak održi njujorški maraton jer strahuju da će zbog njegove organizacije, a doći će 40 tisuća trkača, dio službi biti preusmjeren s pomaganja žrtvama.

U New Jerseyju čitave četvrti u naseljima uz obalu zbrisala je vodena bujica. U toj državi je 13 mrtvih. Gubici su jako emotivni i financijski.

"Ljudima nema ništa dragocjenije od njihovih domova. Tamo je obitelj, tamo je imovina, tamo su uspomene, tamo je osjećaj sigurnosti", kazao je kasno u četvrtak guverner te države Chris Christie.

Cijena oluje bit će zapanjujuća. Specijalizirane tvrtka za procjenu šteta Eqecat u četvrtak je objavila da će osigurani gubici biti 20 milijarda dolara, a ekonomski 50 milijarda, što je dvostruko više od prethodne procjene.

Po tome, Sandy bi bila četvrta najskuplja katastrofa u SAD-u, nakon uragana Katrine 2005., napada 11. rujna 2001. i uragana Andrewa 1992. godine.

Do petka ujutro još je 4,5 milijuna potrošača u 15 saveznih država bilo bez struje.

U New Yorku je u četvrtak djelomično uspostavljen promet podzemnom željeznicom, a u petak Amtrak namjerava ponovo pokrenuti svoje željezničke linije istočnom obalom SAD-a. U saveznim državama New Yorku i New Jerseyju i dalje postoji veliki problemi u opskrbi gorivom, a na bezinskim crpkama čeka se satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14