'TREBA IH INTEGRIRATI'

SADAŠNJI I BIVŠI PAPA U SUGLASJU: Razvedeni nisu izopćeni, i oni mogu biti kumovi

‘Veći je problem ako se kao kum pojavi neki od varalica u politici’
Pope emeritus Benedict XVI (L) is welcomed by Pope Francis as he arrives to attend a papal mass for elderly people at St Peter's square on September 28, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / TIZIANA FABI
 AFP / AFP

Razvedeni iz crkveno sklopljena braka i ponovo vjenčani ne smiju se pričešćivati u Katoličkoj crkvi - ali smiju biti kršteni kumovi i sudjelovati u nekim liturgijskim aktivnostima, smatraju oba pape.

Naime to je gledište izraženo u intervjuima koje su nekako paralelno dali papa Frane argentinskom dnevniku La Nación i umirovljeni papa Benedikt XVI njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Korumpirani tip

Veli sadašnji papa da oni nisu izopćeni, da im treba otškrinuti vrata, dokinuti zabranu da budu kumovi, da čitaju poslanice ili evanđelje na misi, raznose pričest, poučavaju katekizam itd. I precizira papa Frane: nije rješenje dati im pričest, rješenje je: integrirati ih u život Crkve.

Župnik može prigovoriti, kaže Papa, da oni ne mogu dati valjano svjedočanstvo vjere kumčetu. Naprotiv, suprotstavlja se tome papa Bergoglio, to bi moglo biti svjedočenje muškarca ili žene koji kažu: “Gledaj, sinko, ja sam pogriješio, okliznuo sam se na tome mjestu, ali vjerujem da me Gospodin voli, hoću slijediti Boga, grijeh me nije nadvladao, idem dalje.” Veći je problem ako se kao kum pojavi neki od varalica u politici, korumpirani tip, ali uredno vjenčan u crkvi. Kakvo svjedočenje on može ponuditi? Svjedočit će korupciju? - retorički se pita papa Frane. “Ne treba li biti u Božjoj milosti da bi se primila duhovna pričest?”

Sv. Ivan Pavao II

Upitan nije li Sinoda mislila drukčije, Papa odgovara - i to je poučno gledište: “Sinodski proces nije parlamentarni postupak, nego prostor zaštićen da bi Duh sveti mogao djelovati.”

I Benedikt XVI smatra da parovi prethodno razvedenih smiju biti članovi crkvenih vijeća ili biti kumovi, te se poziva na dokument sv. Ivana Pavla II familiaris Consortio iz 1981, gdje tadašnji papa kaže da ne treba odstraniti razvedene pa drugi put vjenčane, nego im “dati da zbiljski oćute ljubav Crkve”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:09