KĆI BRANI OČEVU ČAST NA SUDU

Sadat ubio Nassera otrovanom kavom?

Heikal, jedan od najcjenjenijih komentatora na Bliskom istoku, izjavio je da je Sadat otjerao Nasserova kuhara i sam mu skuhao kavu. Tri dana kasnije predsjednik je umro

KAIRO - Kći bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Sadata tužila je novinara arapske TV postaje al-Jazeere zbog izjava da je Sadat, potpisnik mirovnog sporazuma s Izraelom u Camp Davidu, možda imao prste u ubojstvu osnivača egipatske moderne države Gamala Abdela Nassera 1970.

Srčani udar

Mohamed Hassanein Heikal, veteran egipatskog novinarstva i bivši Sadatov suradnik, u svojoj je emisiji na al- Jazeeri, govoreći o Nasserovim posljednjim danima, natuknuo da je prvi predsjednik, koji je umro od srčanog udara, možda otrovan. Heikal se uživo prisjetio događaja starog 40 godina, svađe između palestinskog lidera Jasera Arafata i Nassera, nakon koje je tadašnji potpredsjednik Sadat navodno otišao do predsjedničkog kuhara, otjerao ga i sam predsjedniku pripremio kavu da se opusti. Tri dana kasnije Nasser je umro, a Sadat postao novi predsjednik. Neki od liječnika smatrali su da je srčani napadaj izazvao otrov.

Ne zna kuhati kavu

Sadatova obitelj gnjevno je reagirala na izjave, koje su u egipatskim medijima prenesene pod naslovom “40-godišnja bomba”. Jedna je kći na televiziji opovrgnula izjave, a druga, Rukaja, podigla je tužbu. Jedan je od argumenata Sadatove obitelji da on nije sam znao skuhati kavu. Optuženi Heikal, jedan od najcjenjenijih komentatora na Bliskom istoku, izjavio je naknadno da smatra malo vjerojatnim da je Sadat otrovao kavu.

- Heikal nije imao puno toga reći proteklih 40 godina i njegova je emisija postala prilično beznačajna pa je pokušao podići gledanost. A Rukaja Sadat želi tužiti sve koji spomenu njezina pokojnog oca izvan dobrog konteksta. Činjenica da je ova razmirica podigla toliko bure tužna je refleksija stanja egipatskog novinarstva - smatra Hišam Kasem, ugledni egipatski izdavač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:07