ODLAZAK GURUA

Sai Baba: Božanstvo na Zemlji ili vrhunski manipulator?

Njegova je smrt nenadoknadiv gubitak za sve i naša nacija duboko žaluje zbog njegova odlaska, izjavio je premijer Singh
 AFP

ZAGREB - Poznati hinduistički guru i ikona new age pokreta Sathya Sai Baba preminuo je u nedjelju u 85. godini u blizini svoga ašrama Prasanthi Nylayam na jugu Indije. Sai Babina smrt ražalostila je Indijce, ali i milijune njegovih sljedbenika diljem svijeta koji su ga slavili kao “živuće bužanstvo”. Vlada južne indijske države Andhra Pradesh, gdje je Sai Baba rođen, proglasila je četiri dana žalosti, a priopćenjem se oglasio i indijski premijer Manmohan Singh.

Ubod škorpiona

- Sri Sathya Sai Baba bio je duhovni vođa koji je inspiririrao milijune ljudi da vode moralan i sadržajan život, čak i kada su bili sljedbenici vlastitih religija. Njegova je smrt nenadoknadiv gubitak za sve i naša nacija duboko žaluje zbog njegova odlaska - izjavio je premijer Singh.

Sai Baba je rođen 23. studenoga 1926. godine u skromnoj obitelji u gradiću Puttaparthi, a njegovo pravo ime je Sathyanarayana Raju. Kao dječak odlikovao se iznimnom inteligencijom te sklonošću prema spiritualnosti, glazbi, plesu i umjetnosti. Njegovi sljedbenici tvrde da je dječaka u dobi od 14 godina ubo škorpion te da su njegovi bližni vjerovali da će umrijeti. No, on se na opće čuđenje oporavio, ali se i naglo uozbiljio. Zatim je sam sebe proglasio reinkarnacijom (avatarom) hinduističkog svetog čovjeka Sai Babe iz Shirdija koji je umro 1918. godine u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra.

Mladi guru brzo je počeo privlačiti sljedbenike diljem Indije pa je 1950. godine u Puttaparthi podignut njegov prvi ašram. Kako je njegov kult rastao, mit o Sai Babi se širio izvan granica Indije pa su tako sljedbenici “samozvanog božanstva” postali brojni bogati Zapadnjaci koji su mu davali izdašne donacije. Među njegovim najvećim pobornicima bio je Isaac Tigrett, suosnivač Hard Rock Cafea koji je Sai Babi donirao milijune dolara kako bi u Puttaparthiju mogao sagraditi bolnicu za siromašne koji ne mogu plaćati liječenje. Zaostali se Puttaparthi postupno pretvorio u živi grad sa sveučilištem i školama kojima upravlja zaklada Sathya Sai Central Trust, utemeljena 1972. godine.

- Ja sam Božanstvo. Vi ste, također, Božanstvo. Jedina razlika između mene i vas jest da sam ja toga u potpunosti svjestan, a vi niste - govorio je Sai Baba sljedbenicima.

Velike patnje

Njegovi kritičari godinama su upozoravali na to da su čuda zapravo samo vješti trikovi, a s vremenom je i kod nekih od guruovih sljedbenika skepticizam istisnuo zaslijepljenost. Sai Baba se našao i na meti optužbi za seksualno zlostavljavanje svojih mladih muških sljedbenika. U BBC-jevu dokumentarnom filmu “Secret Swami” neki od mladih guruovih sljedbenika svjedočili su da ih je Sai Baba prisilio na oralni seks.

- Najteže pogođenim žrtvama njegovih zloporaba nanesene su velike patnje - izjavio je za Guardian Barry Pittard, bivši sljedbenik samozvanog božanstva. Pittard je ustvrdio da je Sai Baba opasni manipulant kojemu je trebalo zabraniti svaki kontakt s djecom.

Bez obzira na teške tvrdnje o seksualnom zlostavljanju, protiv gurua nikad nije podignuta optužnica.

Ostavština: Milijuni sljedbenika i 9 milijardi $

Obožavan i osporavan, Sai Baba se posljednjih godina rijetko pojavljivao u javnosti zbog nagomilanih zdravstvenih problema. Kada je 1963. godine preživio moždani udar i seriju srčanih napada, njegovo je zdravlje bilo trajno narušeno.

Od 2005. godine Sai Baba je počeo koristiti invalidska kolica, a godinu kasnije slomio je kuk. Posljednjih mjeseci njegovo se zdravlje jako pogoršalo i zadnjih 30 dana života proveo je u bolnici, a disao je uz pomoć respiratora.

Njegovi su organi postupno otkazivali i postalo je jasno da je kraj blizu te da se neće ostvariti Sai Babino predviđanje da će umrijeti 2019. godine.

Sai Babino tijelo prebačeno je iz bolnice u njegov ašram, a za danas se priprema pogreb na kojem se očekuje milijun ljudi. Dok milijuni sljedbenika tuguju za svojim duhovnim vođom, mediji na Zapadu kalkuliraju o budućnosti devet milijardi dolara vrijedne Sai Babine zaklade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:23