NACRT O RASPODJELI

Salvini kritizira dogovor o migrantima s Malte

Matteo Salvini
 Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Nacrt dogovora Francuske, Njemačke, Italije i Malte o raspodjeli migranata spašenih na moru je "prijevara", ocijenio je u utorak vođa talijanske krajnje desnice Matteo Salvini, donedavni član vlade koji je sada u oporbi.

Salvini je zauzeo oštar stav prema imigraciji dok je bio ministar unutarnjih poslova u prethodnoj vladi, odbijajući dopustiti pristajanje brodova s migrantima u talijanske luke.

Komentirajući dogovor s Malte, Salvini, vođa krajnje desne Lige, kazao je u razgovoru za televizijski kanal SkyTG24: "To nije dogovor, to je prijevara".

Četiri zemlje koje su u ponedjeljak postigle dogovor na Malti nadaju se da će dobiti širu potporu unutar EU-a s tim u vezi na sastanku europskih ministara unutarnjih poslova 8. listopada.

Nova talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese brani taj dogovor, smatrajući da je to dokaz da "Italija više nije sama".

Salvini je posebice kritizirao činjenicu što se nacrt dogovora odnosi samo na migrante spašene na moru, a izostavlja migrante koji sami stignu u Italiju i na Maltu.

Amnesty International oprezno je pozdravio dogovor s Malte.

Pojedinosti dogovora još nisu objavljene, no mehanizam raspodjele migranata zamišljen je kao privremeno rješenje dok se ne dogovori reforma Dublinskih pravila o azilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56