DRAMA TRAJALA 24 SATA

SAMOUBILAČKI POTHVAT JEDNOG OD NAJBOLJIH ALPINISTA SVIJETA Posvađao se s kolegama i krenuo potpuno sam osvojiti najopasniju planinu svijeta

 
 Profimedia, Reuters

Denis Urubko, jedan od najboljih svjetskih alpinista, u posljednji trenutak je odustao od samoubilačkog uspona na drugi najveći vrh svijeta K2 (8611 metara). Poljska ekspedicija na čelu s Urubkom trebala je postati prva u povijesti koja će se tijekom zime popeti na najopasniji vrh svijeta, ali u posljednji trenutak je odustala i pričekati bolje vrijeme. Međutim, problem je u cijeloj priči bio što se uspon u ožujku neće računati kao 'zimski uspon' i to je toliko iživciralo Urubka da se on u jednom trenutku posvađao sa svojim kolegama i mrtav-hladan im poručio.

- Idem sam gore!

Najgore od svega što je ekscentrični alpinist ostavio i radio, te krenuo prema vrhu. Nakon što je napustio kamp bez da je kolegama otkrio svoj plan, nastala je velika panika, kako na Himalaji, tako i u njegovim državama Poljskoj i Rusiji.

- Ključna su prva dva dana. Ako se ne vrati u roku 48 sati, Urubko je gotov - rekao je Michal Leksinski iz poljske ekspedicije, čovjek koji je pokušao uvjeriti Urubka da ne radi gluposti.

Srećom, 24 sata poslije Leksinski je na Twitteru napisao da se Urubko spušta prema bazi i da je već stigao do C2 kampa. Dakle, da je na vrijeme došao pameti...

Cijela drama je počela u nedjelju kada je u šatoru na pakistansko-kineskoj granici došlo do velike svađe.

- Pokušao nas je uvjeriti da pokušamo osvojiti vrh u veljači. Uslijedila je žučna rasprava i u jednom trenutku Urubko je otišao bez da je rekao jednu-jedinu riječ - rekao je čovjek iz poljske ekspedicije.

Profesionalni alpinisti zgrozili su se kad su čuli što je ludi Poljak naumio.

- Pokušaj da sam osvoji K2 je suicidalan. Nema šanse da to preživi - rekao je pakistanski alpinist Mirza Ali Baig. S njim se slaže i Alan Arnette, Amerikanac koji je već osvojio K2.

- Rizik je ogroman. Ispod samog vrha postoje tri 'piramide' koje su izrazito smrtonosne. Morate proći kroz jedan prolaz iznad kojeg stoji gomila leda. Prije deset godina taj led je ubio 11 penjača. Te ljude nikad nisu pronašli - rekao je Arnette za BBC.

- Po dobrom vremenu treba vam nekoliko sati da to prođete. A po lošem i to kad si potpuno sam... Ne znam što je to trebalo Denisu, napravio je ono što nitko ne bi...

Šokiran je i Karim Shah, alpinist i jedan od najbolji prijatelja Urubka.

- Denisa zovu ekspertom za Himalaje. Ali donio je potpuno krivu odluku!

Srećom, na vrijeme je razmislio i odustao od samoubilačkog pothvata. Inače, uspon na K2 smatra se puno opasnijim nego na Mount Everest, ponajviše zbog groznih vremenskih uvjeta. Po zimi temperature se spuste i ispod -50 stupnjeva, a vjetrovi mogu biti jačine i do 200 km/h. Lavine su učestale, a problem je i led...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31