PATNJA U TIŠINI

Samoubojstvo počinilo dvaput više američkih vojnika nego što ih je poginulo u Afganistanu

Obitelj jednog vojnika bori se za to da predsjednik uputi pismo sućuti i obiteljima onih vojnika koji su počinili samoubojstvo

WASHINGTON - Od 2001. više od 2100 američkih vojnika počinilo je samoubojstvo, dvaput više nego što ih je poginulo u Afganistanu i gotovo pola od broja poginulih američkih vojnika u Iraku.

Problem je postao toliko raširen da vojska želi promijeniti percepciju toga što znači biti vojnik te svoje pripadnike natjerati da shvate kako je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizička pripravnost. Zamjenik zapovjednika stožera kopnene vojske, general Peter Chiarelli, tvrdi da je to “pitanje života ili smrti”.

- Posve je neprihvatljivo da imamo pojedince koji pate u tišini jer se boje da će ih njihovi kolege ili nadređeni ismijavati ili, još gore, da će to imati loše posljedice za njihovu karijeru - rekao je Chiarelli, a prenosi list Star Ledger iz Newarka.

Vojnike se sada obučava kako primijetiti da je netko na rubu samoubojstva i kako reagirati. Kopnena vojska smatra da je problem toliko velik da je Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje odlučila platiti 50 milijuna dolara za studiju koja bi trebala uključiti pola milijuna vojnika i objasniti razloge zbog kojih si vojnici oduzimaju život.

No, američke oružane snage imaju problema i s kroničnim nedostatkom stručnjaka za mentalno zdravlje. Samo kopnenoj vojsci dobro bi došlo 400 do 500 psihijatara, psihologa ili terapeuta, no njihove su plaće u privatnom sektoru toliko visoke da se rijetki odluče raditi za vojsku.

Svoj mali rat za skidanje stigme s vojnika koji počine samoubojstvo vodi i obitelj Chancellora Keeslinga, američkog vojnika koji je ovog ljeta počinio samoubojstvo u Bagdadu. Kako piše Wall Street Journal, 25-godišnji Keesling pokopan je uz sve vojne počasti, uključujući i počasni plotun, no njegova obitelj nije dobila ono što dobivaju ostale obitelji poginulih vojnika - pismo sućuti američkog predsjednika.

Keeslingova obitelj sada je pokrenula inicijativu da se ta dugogodišnja politika Bijele kuće promijeni, a podržava ih i niz političara iz obje stranke u njihovoj saveznoj državi Indiani.

- Ako predsjednik želi skinuti stigmu s mentalnog zdravlja i destigmatizirati samoubojstva u vojsci, zašto stigmatizira obitelji poput naše pretvarajući se da naš sin nije umro? Da je Chancea pogodio grom u Bagdadu ili da ga je pregazio auto, mi bismo dobili pismo - rekao je Keeslingov otac Gregg.

Njegovom se sinu zbog sudjelovanja u ratu u Iraku raspao brak, a potom i još jedna romantična veza. Oba puta kada se našao u ljubavnom ponoru, Chancellor je pao u depresiju. Prvi put je završio na popisu vojnika koje treba nadgledati zbog opasnosti od samoubojstva, pa mu je oduzeto i oružje i municija. Drugi put je roditeljima i braći poslao pismo s naslovom “Žao mi je zbog svega”, u kojem je napisao da više ne može izdržati i kako je razmišljao o tome da se ubije, da je stavio metke u pušku, ali nije mogao povući obarač. Otac ga je odmah nazvao i pokušao ga ohrabriti.

- Moje su zadnje riječi sinu bile ‘pusti to’ i ‘budi muškarac’. Volio bih da sam bolje razumio koliko mu je teško. Volio bih da sam mu rekao nešto mekše - rekao je za WSJ.

Razgovor su prekinuli u osam sati ujutro po iračkom vremenu, a Chancellor je pola sata kasnije pronađen mrtav.

General Chiarelli kaže da se nada kako bi vojska ubuduće mogla postaviti sustav u kojem bi se ovakvim vojnicima pomoglo na vrijeme.

- Pokušavam promijeniti kulturu u kopnenoj vojsci u kojoj se na te nevidljive rane gleda kao na nešto što nije tako ozbiljno kao slomljena kost ili izgubljena ruka ili noga - rekao je Chiarelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:07