ODOBRIO SVETI OTAC

Samuraj uskoro katolički svetac?

 / Reuters

Katolička crkva mogla bi uskoro dobiti prvog sveca – samuraja! I to ne bilo kakvog, već mučenika, jer je papa Franjo ovog tjedna odobrio Dekret o mučeništvu Takayame Ukona, japanskog samuraja iz 16. stoljeća koji je umro zato što se nije htio odreći svoje katoličke vjere, objavio je Radio Vatikan, a riječ je o prvom stupnju procesa prije beatifikacije i kanonizacije, piše Slobodna Dalmacija .

Takayama Ukon rođen je 1552. godine u japanskoj provinciji Yamato, u vrijeme kad su isusovački misionari tek počeli dolaziti u tu zemlju. Kad je imao 12 godina, njegov se otac Takayama Tomoteru obratio na katolicizam i dao krstiti svojega sina s kršćanskim imenom Justo, pa ga današnji japanski katolici i zovu Dom Justo Takayama ili Kristov samuraj.

Budući da je Takayama u Japanu bio daimyo, odnosno moćni feudalni vladar, iznad kojeg je bio samo šogun, imao je mnoge povlastice, poput posjedovanja velikog imanja i mogućnosti podizanja vojske, kao katolik je koristio svoju moć da bi podržao i zaštitio kršćanske misionare u Japanu, omogućujući tako obraćenje tisuća svojih sunarodnjaka.

Japanska biskupska konferencija predala je 2013. godine opsežni dokument za beatifikaciju tog katoličkog samuraja, a jučer je njegova kauza napravila korak naprijed s odobrenjem Dekreta o njegovu mučeništvu. Budući da je Takayama umro u egzilu od posljedica zlostavljanja, u postupku za proglašenje blaženim vodi ga se kao mučenika – objasnio je p. Anton Witwer, glavni postulator Družbe Isusove, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:49