NAJJAČA U EUROPI

Santander, jedina banka koju nije pogodila kriza

Španjolska banka uspješno je organizirala i najveću inicijalnu javnu ponudu na svijetu, kojom je prikupila sedam milijardi dolara

MADRID - City of London, Frankfurt ili Milano nisu više sjedišta najveće banke u eurozoni po tržišnoj kapitalizaciji. Primat je preuzeo Banco Santander, najveća španjolska banka koja ove godine planira ostvariti prošlogodišni profit u iznosu od 8,8 milijardi eura.

Poslovi u Brazilu

Santander tako izlazi iz krize mnogo jači nego što je bio prije, a nedavno je upriličio i najveću inicijalnu javnu ponudu (IPO) na svijetu u ovoj godini: ponudio je na prodaju dionice svoje brazilske podružnice Banco Santanderu. Na taj je način prikupljeno oko sedam milijardi dolara, a novac će se iskoristiti za širenje poslovanja u Brazilu gdje, uz postojećih 2000 podružnica, planira do 2013. godine otvoriti njih još 600.

Još prije godinu dana Emilio Botin, 75-godišnji predsjednik Santandera, prolazio je najteže dane u karijeri kada mu je zamalo propao IPO. Na tržištu je pokušao prikupiti novac nudeći dionice uz popust, ali njihova se cijena toliko srušila da je prijetila opasnost da banka padne u ruke aranžera izdanja koje su predvodili Merrill Lynch i Bank of America. No, krajem studenoga dionice su se oporavile, novac je prikupljen, a rizična igra se isplatila. Banka je ojačana novim kapitalom i iz krize se izvukla mnogo snažnija od brojnih rivala. U manje od godinu dana dionica je više nego udvostručena.

Banka je osnovana još 1857. godine u sjevernom španjolskom gradu Santanderu. Danas ima 90 milijuna klijenata i 170.000 zaposlenih, a pritom je jedna od najvećih i najbrže širećih banaka na svijetu. Petina Santanderove zarade dolazi iz Brazila, a petina iz Velike Britanije, što upućuje na to da se u procesu širenja vodilo računa o balansiranju novih i starih tržišta. Osim toga, Santander se držao tradicionalnog bankarstva, poslujući s građanstvom i poduzećima, i nije se upuštao u rizično investicijsko bankarstvo.

Rizik se isplatio

Botin je bio i vrlo agresivan u osvajanju drugih banaka (Abbey, ABN Amro, Banco Real, Banca Antonveneta). Njegov je stil često kritiziran. “Kada se u životu suoči s problemom, on udvostruči ulog i na kraju dobije”, ipak je priznao jedan biznismen za FT. On jednostavno zna igrati s rizikom.

Da je, pak, riječ o banci s najboljim kadrovima, potvrđuje i vijest s kraja rujna kada je Vatikanska banka birala novog čelnika. Šef je postao Ettore Gotti Tedeschi koji je dotad bio predstavnik Santandera za Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:33