SRAMOTA NA ČAJANCI

Sarah Palin na ruci imala upute za govor

Bivša guvernerica Aljaske sve je aktivnija i sve otvorenija u kritici Baracka Obame

BOSTON - Trodnevni skup oko 600 Tea Party activista u Nashvilleu, održan krajem prošlog tjedna i glamurozno nazvan konvencijom, pokazao je svu šarolikost i nekoherentnost tog populističkog pokreta nastalog u opoziciji Obaminoj vlasti.

Na skupu je postavljen i novi cilj - izabrati konzervativce u Kongres 2010. godine i konzervativnog predsjednika 2012.

Šaroliko društvo

I mnogi drugi postavljaju pitanje kolika je moć te skupine u kojoj je bilo i sudionika kostimiranih u povijesne junake, patriota odjevenih u košulje napravljene od američke zastave ili onih u odjeći ukrašenoj šljokicama, uglavnom sredovječnih i nezadovoljnih kritičara postojećeg, ali bez jasnog koncepta što treba učiniti. I da li njihovo možda opravdano nezadovoljstvo posredno radi zapravo za krupni biznis i druge interesne grupe.

Kopirajući prvu američku revoluciju protiv britanske vlasti, započetu čajankom, odnosno masovnim uništenjem vreća s čajem u Bostonu 1773. godine u znak bunta protiv visokih britanskih poreza, tea baggersi (zvuči kao prosjaci čaja, ali znači oni koji nose vrećice s čajem) oglasili su se poslije Obamine inicijative za spas gospodarstva i okupili prvi put 15. travnja prošle godine, na dan kada se podnose porezne prijave.

U Nashvilleu, na skupu koji je čak i jedan lojalni konzervativni bloger nazvao “prevarom za uzimanje para”, a mnoge grupe, na primjer Tea Party Nation, otkazale su sudjelovanje zbog istog razloga, nisu se pojavila neka od vodećih imena pokreta. Anthony Shreeve, lider Tea Party koalicije Tennesseeja, države u kojoj je skup organiziran, osim što nije htio sudjelovati, organizirao je kontrakonferenciju za novinare i rekao da je “to narodni pokret kojem nije potreban vođa”.

Ako ne proklamirani lider, onda apsolutna zvijezda skupa bila je svakako Sarah Palin . Uz ovacije prisutnih, ona je održala govor u kojem je pozvala na novu američku revoluciju, odnosno “vladavinu običnih ljudi”, kritizirala sve Obamine poteze i njegove sljedbenike upitala: “Kako vam se sada čini ta vaša nada-promjena?!”

100.000 dolara

Za to je dobila honorar od 100.000 dolara, ali ga je poslije kritika obećala preusmjeriti u pokret. Analitičari vjeruju da je tim nastupom Palin čak započela svoju kampanju za izbore 2012., što su potvrdili uzvici prisutnih “Run, Sarah, Run” (u smislu kandidiraj se) dok je govorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20