JAČANJE DESNICE

Sarkozy pobjednik lokalnih izbora u Francuskoj

Izlazne ankete pokazuju da su u nedjelju u drugome krugu lokalnih izbora u Francuskoj pobijedili konzervativci nekadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a Nacionalna fronta (FN), stranka krajnje desnice dodatno je ojačala poziciju na političkoj sceni.

Sarkozyjev UMP sa saveznicima odnijet će 66-70 departmana, a prije izbora držao je 41. Vladajući socijalisti dosad su imali 61, a past će na 27-31, objavile su televizije.

Protuimigrantska stranka Marine Le Pen vjerojatno neće dobiti više od dva departmana, ali steći će bazu lokalno izabranih dužnosnika koji će biti bolje pozicionirani za nacionalne izbore. FN dosad nije držao nijedan departman.

Le Pen je izbore proglasila "temeljem velikih budućih pobjeda".

FN koji je prošli tjedan u prvome krugu izbora bio druga stranka i osvojio četvrtinu svih glasova sad će doživjeti velik skok u ukupnome broju lokalnih vijećnika jer ih je dosad imao samo dvoje.

Sarkozy je rekao: "Francuzi su masovno odbacili politiku Francoisa Hollandea i njegove vlade".

Francuski premijer Manuel Valls čija se veoma nepopularna vlada trudi iskoristiti slabašne znakove oporavka drugoga gospodarstva u Europi, dao je izjavu koju minutu nakon zatvaranja birališta.

"Krajnja je desnica snažna i presnažna, ovakav je rezultat izazov svakom demokratu", rekao je. "To je znak poremećaja našeg političkog krajolika i svi iz toga moramo nešto naučiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23