SUSRET U MOSKVI

Sastali se Erdogan i Putin, Turska razljutila SAD zbog nabave ruskog oružja

 Maxim Shipenkov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s turskim saveznikom Recepom Tayyipom Erdoganom u ponedjeljak kako bi se nastavili dogovori o sporazumu o protuzračnoj obrani koji je "naljutio" Washington.

Dokaz jačanja veza između Rusije i Turske je bilateralna trgovina koja je porasla za 15 posto te postigla vrijednost od 25 milijardi dolara, rekao je Putin Erdoganu u Kremlju.

Putin je kao primjer naveo plinovod TurkStream putem kojeg se prenosi ruski prirodni plin preko Crnog mora do Turske te prvu tursku nuklearnu elektranu Akkuyu, u čijoj izgradnji i Rusija pomaže.

"Bilateralna godina kulture između Rusije i Turske će započeti večeras", rekao je Putin referirajući se na izvješće Kremlja.

Ruski državni mediji prenijeli su da će Putin i Erdogan prisustvovati turskom izvođenju opere "Troja" u prestižnom ruskom teatru Boljšoj čime će započeti godina kulturne razmjene.

Turski odnosi sa Sjedinjenim Državama postaju sve napetiji, a osobito su se pogoršali turskom kupnjom naprednog ruskog raketnog sustava S-400.

"U našim odnosima S-400 ima posebno mjesto", rekao je Erdogan prošli tjedan. Isporuka sustava S-400 će započeti u srpnju, rekao je.

Putin je tijekom sastanka spomenuo i razvijanje obrambene industrije no nije se direktno referirao na S-400.

Sjedinjene Države su zaprijetile Turskoj sankcijama ako se dogovor s Rusijom nastavi, a jedna od njih je i prestanak isporučivanja naprednih F-35 nevidljivih zrakoplova.

Prošli tjedan je američki potpredsjednik Mike Pence rekao da Washington "neće stajati po strani" dok ta NATO članica kupuje oružje od protivnika.

Turska već duže vrijeme zamjera Sjedinjenim Državama podršku kurdskim snagama u susjednoj Siriji jer Ankara smatra da su te snage povezane s kurdskim pobunjenicima koji se bore za autonomiju u Turskoj.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima, proglasile su prošli mjesec teritorijalnu pobjedu nad Islamskom državom u Siriji, otvarajući tako put SAD-u da započne s povlačenjem svojih trupa.

Postoji i zabrinutost da će Turska napasti američkog saveznika u trenutku kada se te američke specijalne snage povuku.

Putin i Erdogan su se već sastali dva puta ove godine kao znak jačanja odnosa. Oba sastanka su bila usmjerena na ratom razorenu Siriju. Prema turskim procjenama, zbog toga je sukoba više od 3,6 milijuna izbjeglica stiglo u Tursku.

Rusija i Turska, koje podržavaju različite snage u tom sukobu, prošle su kroz napet period tijekom 2015.-16. nakon što su turske snage srušile ruski vojni avion na sirijskoj granici.

Sada surađuju kako bi se smanjile napetosti u Idlibu, blizu turske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:42