RAZGOVORI

SASTANAK RUSKOG I SRPSKOG PREDSJEDNIKA U SOČIJU: Vučić Putinu nosi 'Deklaraciju o neutralnosti'

Rusi su u stalnom strahu da im i Srbija ne sklizne u NATO, a Putin će pitati i o približavanju prema EU
 Profimedia, TASS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s punom vrećom problema odlazi u srijedu 4. prosinca u crnomorski Soči na još jedan sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednika Vučića mori afera Krušik u kojoj je u šverc i preprodaju oružja upetljan otac njegova ministra unutarnjih poslova, a tu je i bratska špijunska afera. Naime, pripadnik ruske vojne obavještajne službe GRU Georgij Kleban snimljen je kako po Srbiji kupuje povjerljive dokumente od pripadnika srpske vojske. Neugodno, za oba saveznika.

Aleksandar Vučić pokušao je zataškati obje afere na najjednostavniji način - optužiti Hrvatsku i pronaći “hrvatske špijune”. To je karta koja, uvjeren je, uvijek u Srbiji pali. No, je li to baš tako, vidjet će se. Podsjetimo, već je neslavno propala jedna slična špijunska afera 2016. godine kada je “pao” hrvatski “agent” Čeda 007 Čolović. Sada je zanimljivo hoće li se o aferi Kleban očitovati i Putin ili će se, pak, Vučić ispričati Putinu zbog vršljanja ruskog špijuna po Srbiji. Vučić je rekao da na susret s Putinom ide “s velikim nadanjima”.

Osim toga, najavio je da će Putinu predstaviti svoj novi strateški dokument - Deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije. Naime, Rusi su u stalnom strahu da im i Srbija ne sklizne u NATO te se Vučić i ostali njegovi pobočnici svaki put u susretima s ruskim dužnosnicima zaklinju da Srbija nikad neće u NATO. Vučić opet ide na Deklaraciju - podsjetimo, 2007. Srbija je donijela skupštinsku Deklaraciju o Kosovu u kojoj je Srbija proglasila vojnu neutralnost.

Zašto Vučić sada, 12 godina poslije, opet ima potrebu proglasiti to isto, nije potpuno jasno, osim da se, prvo, pospe pepelom pred Rusima što im je detektirao dobrog agenta te, drugo, da donese dokument za unutarnju potrebu i smiri javnost koja traži neke odgovore u vezi s tim aferama. Deklaracija će biti donesena 15. veljače, na Dan državnosti, oko mjesec i pol prije izbora. Znakovito?

“To je tipična Vučićeva deklaracija. No, ni on sam ne zna što bi ona trebala značiti, ali samo da zvuči kao nešto veliko i povijesno”, rekao je povodom toga bivši srbijanski premijer Zoran Živković.

Osim toga, zanimljivo je što će mu Putin reći o približavanju EU, koje je zapalo u probleme. Članstvo se ne nazire, ali zato je potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom unijom kojom rukovodi Moskva. I, naravno, pitanje svih pitanja koje će se pojaviti na stolu je Kosovo, jer će nova EU vlada, pritisnuti Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:58