NAJSKUPLJI NA SVIJETU

SAT HOLLYWOODSKOG VELIKANA PRODAN ZA VRTOGLAVIH 17,8 MILIJUNA DOLARA Dražba je trajala samo 12 minuta, a za njega su se borila dvojica milijunaša

 
 ablogtowatch.com/Phillips Bacs & Russo

Rolex Daytona koji je svojedobno pripadao pokojnom velikanu Hollywooda Paulu Newmanu postao je najskuplji ručni sat u povijesti nakon što je u njujorškoj aukcijskoj kući Phillips prodan za 17,8 milijuna dolara. Usporedbe radi, dosadašnji rekorder bio je Patek Philippe od nehrđajućeg čelika, prodan za “tričavih” 11 milijuna dolara.

Dražba je trajala samo 12 minuta, prva ponuda bila je ravno milijun dolara i ubrzo je skočila na 10 milijuna. Posljednjih pet minuta bili su dvoboj između dva ponuditelja koji su brzo dogurali cifru do 15 milijuna dolara, da bi pobjednik uspio prevagnuti sa 17,8 milijuna. Naravno, novi vlasnik sata odlučio je ostati anoniman.

Zbog čega je ovaj sat vrijedan tu sumanutu količinu novca? Pa, nisu rijetki oni koji misle da je to apsolutno najvažniji sat u povijesti. Naime, takav model Rolex Daytone u kolekcionarskim se krugovima i zove upravo Paul Newman Daytona. Slavni glumac, vozač autoutrka i filantrop nosio je takav sat 80-ih godina i nakon što se s njime pojavio na naslovnici nekog talijanskog časopisa legenda je rođena i taj Rolex prozvan je Paul Newman.

Phillips Bacs & Russo

Apsurdno kao što to obično biva, dotad je taj model Rolex Daytone bio katastrofalno loše prodavan, pojedini primjerci znali su stajati u izlozima draguljarnica godinama, ponekad i cijelo desetljeće. Tradicionalnim kupcima Rolexa bio je ogavan taj art-deco brojčanik s veselim fontovima. Rolex je stoga odlučio prestati proizvoditi taj model s takozvanim egzotičnim brojčanikom, pa je zbog njegovih relativno malih brojeva i ikoničkog statusa povezanog s Paulom Newmanom taj Rolex postao sveti gral urarskog svijeta. Nakon toga cijene su im počele rasti, i to drastično. Recimo, godine 1992. na aukciji u Antiquorumu jedan je Paul Newman Daytona prodan za 9257 dolara, da bi u lipnju ove godine Christie’s za jedan model utržio 871.500 dolara. A nijedan od tih satova nije, podsjetimo, bio na ruci Paula Newmana kao što je bio ovaj od 17 i kusur milijuna. Stoga nije daleko od istine teorija da je upravo Paul Newman Daytona stvorila tržište vintage satova kakvo poznajemo danas.

Paul Newman posjedovao je najmanje pet primjeraka ovih satova koji se punim imenom zovu Rolex Oyster Cosmograph Daytona, s raznim konfiguracijama brojčanika i luneta. Primjerak prodan na dražbi je, prema prilično kredibilnoj legendi, Newmanu kupila njegova supruga Joanne Woodward krajem 60-ih u Tiffany & Co. na Petoj aveniji u New Yorku. Sat je dala i ugravirati: “DRIVE CAREFULLY ME” (vozi oprezno, ja). Druga legenda kaže da je Newman sat poklonio Jamesu Coxu, tipu koji je u to doba bio dečko njegove kćerke Nell. Newman je navodno pitao Coxa koliko je sati, ovaj je rekao da ne zna jer da nema sat, na što mu je Newman dobacio Daytonu i nonšalantno dodao: “Ako ga redovno navijaš, pokazuje prilično točno vrijeme”. Cox ga je nedavno odlučio prodati, a većina novca ići će u zakladu Nell Newman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36