ISKORAK

SAUDIJSKA ARABIJA ODLUČILA DOPUSTITI ŽENAMA DA VOZE AUTOMOBILE Veliki obrat u moćnoj državi poznatoj po brutalnom kršenju prava žena

 REUTERS

Saudijska Arabija objavila je da će omogućiti ženama da voze automobile.

Time će saudijsko kraljevstvo, često na udaru kritika zbog represivnih mjera i kršenja ljudskih prava, prekinuti nepopularnu praksu kršenja ženskih prava. Ova odluka, koja ipak neće odmah stupiti na snagu, objavljena je na državnoj televiziji, ali i istodobno predstavljena na medijskom događanju u Washigtonu.

Saudijski dužnosnici godinama pokušavaju na razne načine opravdati zabranu upravljanja automobilima ženama.

Neki su govorili kako je neprimjereno u saudijskoj kulturi za žene da voze ili da muškarci ne bi znali kako da se ponašaju pokraj žena u automobilima. Mnogi su isticali kako bi to dovelo to promiskuiteta i kraha institucije saudijske obitelji. Jedan je islamski svećenik čak tvrdio kako upravljanje automobilom šteti jajnicima.

No, čini se kako je presudio utjecaj princa Muhameda bin Salmana, 32-godišnjeg sina kralja, kojemu je cilj reforma saudijskog gospodarstva i društva zbog rapidnog pada cijena nafte. Osim što će ovom odlukom porasti ugled Saudijske Arabije u svijetu, žene vozači mogle bi pridonijeti jačanju saudijske ekonomije.

Vlada pokušava motivirati sve više svojih građana da potraži posao, uključujući žene, no veliki je problem što one moraju plaćati privatne vozače da ih voze na posao i natrag doma, što im pojede veliki dio plaće. Saudijskim ženama zadnjih je godina donekle bila omogućena sloboda kretanja zahvaljujući uslugama Ubera i Careema.

Unatoč zaokretu u odnosu prema ženama, odluka još neće stupiti na snagu iz razloga što ne postoji infrastruktura za žene vozače. Naime, policija će morati naučiti kako se ophoditi prema ženama u društvu u kojem rijetko dolazi do interakcije muškaraca i žena, osim ako nisu u rodbinskoj vezi.

Saudijska novinska agencija javlja da će žene moći polagati vozački od lipnja sljedeće godine, a dotad ministarstva moraju istražiti načine provedbe ove odluke.

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu koja zabranjuje ženama da voze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:28