'IRAN SMATRAMO ODGOVORNIM'

Saudijska Arabija pričekat će rezultate istrage prije nego odgovori na napade izvršene prošlog vikenda na njezina naftna postrojenja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.09.2019. u 09:42

A satellite image shows an apparent drone strike on an Aramco oil facility in Abqaiq, Saudi Arabia September 14, 2019. Planet Labs Inc/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO SALES NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY
Planet Labs Inc via REUTERS

Satelitska snimka napada na postrojenja Saudi Aramca

Saudijska Arabija pričekat će rezultate istrage prije nego odgovori na napade izvršene prošlog vikenda na njezina naftna postrojenja, za koje vjeruje da je odgovoran Iran, rekao je visoki dužnosnik u subotu.

Državni tajnik za vanjske poslove Adel al-Džubeir rekao je novinarima da će istraga, za koju je Rijad pozvao međunarodne stručnjake da joj se pridruže, pokazati da je napad 14. rujna došao sa sjevera.

"To je učinjeno iranskim oružjem, stoga smatramo Iran odgovornim za napad", rekao je Džubeir na novinskoj konferenciji, odbijajući špekulirati o specifičnim akcijama.

Saudijska Arabija "poduzet će odgovarajuće mjere na temelju rezultata istrage, kako bi osigurala sigurnost i stabilnost", naglasio je.

Rijad je odbacio tvrdnju jemenskih Hutija da su oni izveli napade na dva naftna postrojenja.

"Sigurni smo da napad nije došao iz Jemena, došao je sa sjevera. Istraga će to dokazati", rekao je Džubeir.

Saudijska Arabija već je rekla da je dosadašnja istraga pokazala da je korišteno iransko oružje i da je napad došao sa sjevera.

Zemlja se konzultira sa saveznicima kako bi se "poduzeli potrebni koraci", dodao je Džubeir, tražeći od međunarodne zajednice da zauzme stajalište i preuzme odgovornost u osudi onih koji stoje iza tog čina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo