MOHAMED BIN SALMAN

Saudijski prijestolonasljednik obećao 'sasvim drukčiju' zemlju za pet godina

Mohamed bin Salman
 Profimedia, Barcroft Media

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman rekao je u srijedu da će njegova zemlja biti "sasvim drukčija" za pet godina, obećavši da će nastaviti provoditi reforme kako bi diversificirao gospodarstvo te naftom bogate monarhije.

- Vjerujem da je Bliski istok nova Europa - rekao je princ Mohamed na međunarodnoj konferenciji o ulaganjima (FII) u Rijadu.

- U sljedećih pet godina Saudijska Arabija će biti sasvim drukčija. Bahrein će biti drukčiji, kao i Kuvajt. Čak i Katar, s kojim se ne slažemo, ima stabilno gospodarstvo i bit će sasvim drukčiji za pet godina - izjavio je.

Prijestolonasljednik je izradio plan gospodarskih i socijalnih reforma pod nazivom Vision 2030. koji predviđa futurističke megaprojekte, želi diversificirati resurse monarhije i više ih usmjeriti prema uslugama te novim tehnologijama, daleko od nafte.

- Ako uspijemo u idućih pet godina, druge zemlje (u regiji) poći će za nama - rekao je.

- To je bitka Saudijaca, to je moja bitka u kojoj osobno sudjelujem.

Prijestolonasljednik je održao govor drugog dana konferencije koju su bojkotirali strani čelnici zbog međunarodne osude koju je izazvalo ubojstvo saudijskog novinara i oporbenog čelnika Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Dodao je kako je njegova zemlja već načinila "velike korake" u razvoju gospodarstva.

- Brojke same govore. Naši prihodi od nafte su gotovo utrostručeni.

Monarhija je umiješana u skup rat u Jemenu i uvela je embargo susjednom Kataru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:55