UBLAŽAVANJE VEHABIJSKOG ZAKONA

SAUDIJSKI PRINC IZNENADIO 'Vraćamo se umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama. brzo ćemo iskorijeniti ekstremizam!'

 
 Profimedia, Abaca

Namjera Saudijske Arabije da otvori zemlju samo je dio njezina plana ponovne uspostave "umjerenog" islama, izjavio je princ Mohamed bin Salman, u pokušaju da distancira kraljevinu bogatu naftom od ultrakonzervativnih učenja koja su dominirala desetljećima.

"Mi nismo kao što smo bili u prošlosti, mi se vraćamo... umjerenom islamu koji je otvoren cijelom svijetu i svim religijama", rekao je on na investicijskoj konferenciji u Rijadu.

"Želimo živjeti normalan život, život koji odražava našu umjerenu religiju, naše običaje", kazao je. "Mislim da su nedavno poduzeti jasni koraci i vjerujem da ćemo vrlo brzo iskorijeniti ostatak ekstremizma", istaknuo je.

Saudijskom Arabijom dominira vahabijska škola islama, ali kraljevina polako uvodi promjene, dopuštajući strana ulaganja i ublažavajući dio zakona, među kojima je na primjer nedavna odluka kojom je dopušteno ženama da voze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:41